Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 29. aprīļa plkst. 6.30 līdz 30. aprīlim plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 49 izsaukumus – 24 uz ugunsgrēku, tai skaitā četru kūlas un viena meža ugunsgrēka dzēšanu, 13 uz glābšanas darbiem, bet 12 izsaukumi bija maldinājumi.

Vakar plkst. 20.49 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz izsaukumu Jelgavā, kur ugunsgrēks bija izcēlies daudzstāvu dzīvojamā mājā. Notikuma vietā, divpadsmitstāvu ēkas pirmā stāva dzīvoklī, bija degušas sadzīves mantas 2m2 platībā. Liesmas bija izdevies apdzēst pirms VUGD ierašanās, bet, apsekojot dzīvokli, tika konstatēts, ka gruzd dīvāna matracis. Ugunsgrēkā cieta cilvēks, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Plkst. 21.26 VUGD pabeidza darbu notikuma vietā.

Plkst. 16.08 tika saņemts izsaukums uz Daugavpils novadu, kur ar atklātu liesmu dega vienstāva dzīvojamā māja pilnā 70m2 platībā. Notikumā cieta cilvēks, kurš tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 19.12 ugunsgrēks tika likvidēts. Dūmu detektors mājoklī nebija uzstādīts.

VUGD atgādina, ka no šī gada 1. janvāra visos mājokļos – gan dzīvokļos, gan privātmājās obligāti ir jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem, bet privātmājas papildus jānodrošina ar ugunsdzēsības aparātu!

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji steidzās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, vieglā automašīna, divos gadījumos sodrēji dzīvojamo māju dūmvados, divos gadījumos piededzis ēdiens, saimniecības ēka un pirts, gulšņi.

Vakar plkst. 14.22 VUGD steidzās uz izsaukumu Olaines novadā, kur ūdenstilpē uz plosta bija pamanīti četri cilvēki, kas saviem spēkiem nespēj nokļūt krastā. Ugunsdzēsēji glābēji nokļuva līdz plostam, uz kura atradās cilvēki, un nogādāja to krastā. VUGD aicina ievērot piesardzību, atrodoties pie ūdenstilpēm! Atcerieties, ka izmantojot dažādus peldlīdzekļus, jābūt uzvilktām drošības vestēm!

Ņemot vērā gaidāmās svētku brīvdienas un vides sakopšanai labvēlīgos laikapstākļus, aicinām iedzīvotājus nededzināt pērno zāli un ievērot piesardzību, kurinot ugunskurus. Lai dedzinātu pērnās lapas un savāktos zarus, vispirms, iesakām noskaidrot vai pašvaldības saistošajos noteikumos ir atļauta ugunskuru kurināšana Jūsu apdzīvotajā vietā. Izvēlieties ugunskuram piemērotu vietu – drošā attālumā no ēkām, būvēm, kokiem, krūmiem – un parūpējieties, lai Jūsu ugunskurs neizraisa kūlas ugunsgrēku.

VUGD atgādina: kūlas dedzināšana ir aizliegta ar likumu un sodāma rīcība! Sods par kūlas dedzināšanu vai zemes neapsaimniekošanu, lai novērstu kūlas degšanu, ir līdz 700 eiro. Pērnās zāles dedzināšana apdraud cilvēku dzīvību, veselību un īpašumu un nodara būtisku kaitējumu videi!

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa