Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 16. aprīļa plkst. 6.30 līdz 17. aprīlim plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 198 izsaukumus – 35 uz ugunsgrēku, tai skaitā astoņu kūlas ugunsgrēku dzēšanu, 143 uz glābšanas darbiem, bet 20 izsaukumi bija maldinājumi.

Vakar plkst.17.26 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz izsaukumu Dzirciema ielā Rīgā, kur no attāluma bija pamanītas liesmas. Notikuma vietā atklātā teritorijā blakus angāram dega dažādi sadzīves priekšmeti, metāllūžņi un citi kaudzē sakrauti priekšmeti kopumā 25m2 platībā. Ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās novērst uguns izplatīšanos uz angāru, un plkst. 19.21 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 15.10 tika saņemts izsaukums uz Cietokšņa ielu Daugavpilī, kur dega dārza māja. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg vienstāva dārza māja pilnā platībā un malkas šķūņi kopumā 150m2 platībā. Plkst. 18.22 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji steidzās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, dzīvojamās mājas jumts, sešos gadījumos sodrēji dzīvojamās mājas dūmvadā, sadzīves mantas garāžā, vieglā automašīna, četros gadījumos piededzis ēdiens, elektrolīnijas balsta stabs, šķūnis ar malku, nojume, elektrosadales skapis daudzstāvu mājas kāpņu telpā, sadzīves mantas uz balkona, neapsaimniekota ēka, kioska ārsiena.

Saistībā ar stiprā vēja radītajiem postījumiem aizvadītajā diennaktī tika saņemti 130 izsaukumi, no kuriem 108 gadījumos bija jānovāc nolūzuši un aizlūzuši koki, tai skaitā tādi, kas draudēja uzgāzties dzīvojamām mājām, 17 gadījumos bija jānovērš bojātu konstrukciju apdraudējums, bet piecos gadījumos informācija par apdraudējumu neapstiprinājās. Vēja postījumu radītajos notikumos cilvēki nav cietuši. Lielākā daļa izsaukumu (83) tika saņemts vakar laika posmā no plkst. 14.00 līdz plkst. 17.00. Visvairāk izsaukumu bija Rīgas reģionā (65), kur Ogrē un Ogres novadā kopumā saņemti 15 izsaukumi, lielākoties, vēja nogāztu koku dēļ.

Neraugoties uz to, ka vējš, galvenokārt, lauzis kokus, ir nodarīti postījumi arī ēkām un būvēm. Piemēram, Jēkabpilī skolas ēkai daļēji norauts jumts, Dobelē noliktavai norauta daļa jumta, Rīgā un Aizkrauklē tika bojāti kopumā četri reklāmas plakāti. Stiprā vēja dēļ tika bojātas arī VUGD struktūrvienību būves – Varakļānu postenim nobruka šļūteņu žāvēšanas tornis, bet Rēzeknes daļas vieglo automašīnu garāžām tika norauts jumta segums.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa