Jaunumi

No 16.marta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis vada starpinstitūciju darbības koordinācijas grupu (turpmāk – koordinācijas grupa), kuras uzdevums ir nodrošināt Ministru kabineta rīkojuma "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" izpildi, koordinējot iesaistīto institūciju darbību, kas saistīta ar Covid-19 izplatības ierobežošanu Latvijā.

Koordinācijas grupā izskata jautājumus, kuru risināšanai nepieciešama vairāku nozaru sadarbība. Ir notikušas deviņas koordinācijas grupas sēdes, kuru darba rezultātā ir apkopoti un sagatavoti institūciju priekšlikumi Ministru kabinetam, lai lemtu par grozījumu veikšanu MK rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu". Informācija par koordinācijas grupas darbu pieejama VUGD tīmekļa vietnē www.vugd.gov.lv/lat/par_vugd/darbibas_sferas/covid_19.

Koordinācijas grupas sēdēs, piemēram, tika risināts jautājums par vienotu uzziņas tālruņa ieviešanas iespējām, par repatriēto iedzīvotāju transportēšanu nepieciešamības gadījumā par avioreisa organizēšanu kravas pārvadājuma no Ķīnas, par individuālo aizsardzības līdzekļu (IAL) koordinētu iegādi un izdali.

Līdzīgi kā Ministru kabineta sēdes, arī koordinācijas grupas sēdes kopš aizvadītās nedēļas sākuma norisinās attālināti, videokonferences režīmā. Jāpiebilst, ka grupas darbs norisinās arī ārpus noteiktajām sēdēm, gatavojot institūciju priekšlikumus un iespējamos risinājumus.

Par Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītāja vietnieki ir Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško un Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs. Koordinācijas grupā strādā visu ministriju valsts sekretāri un tiek pieaicināti dažādu jomu speciālisti.

Krīzes vadības padome un Ministru kabinets joprojām būs galvenās iestādes, kuras lems par Covid-19 ierobežošanu, savukārt Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas būs atbildīga par valdības pieņemto lēmumu koordinētu izpildi, lai ierobežotu Covid-19 izplatīšanos Latvijā.      

 

Individuālo aizsardzības līdzekļu (IAL) nodrošinājuma koordinēšana

Šobrīd plaši izskanējusi ārstniecības iestāžu vajadzībām nepieciešamo masku un respiratoru piegāde no Ķīnas. Lai to nodrošinātu bija nepieciešams vairāku institūciju, t.sk., Satiksmes ministrijas, Ārlietu ministrijas, Civilās aviācijas aģentūras un VUGD saspringts koordinēšanas, saskaņošanas un plānošanas darbs gandrīz divu nedēļu garumā. Turpmāko nedēļu laikā VUGD un Nacionālie bruņotie spēki nogādās minētos IAL no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta noliktavām uz reģionālajiem punktiem, kur turpināsies IAL izsniegšana ārstniecības iestādēm.

Laikā no 28.matra līdz 1.aprīlim tika apzinātas arī citu institūciju vajadzības pēc IAL. VUGD sagatavoja individuālo aizsardzības līdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu iegādes, uzglabāšanas un izdales algoritmu un sadarbībā ar Veselības ministrijas Nacionālo veselības dienestu un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu izveidoja sarakstu par nepieciešamajiem individuālās aizsardzības līdzekļiem. Sarakstā ir noteiktas 13 prioritāšu grupas, kur ietilpst divu tipu medicīniskās maskas, vienreizlietojamie cimdi un bahilas, kombinezoni, virsvalki, respiratori, aizsargbrilles, sejas ekrāni, ķirurģiskās cepurītes, kā arī dezinfekcijas līdzekļi rokām un virsmām.

Atbilstoši sarakstā iekļautajām IAL pozīcijām valsts un pašvaldību institūcijas ir norādījušas tām nepieciešamo IAL apjomus. Piemēram, pašvaldībām saskaņā ar provizoriskajām aplēsēm katru nedēļu, neskaitot citus līdzekļus, vajadzēs ap 118 000 respiratoru, 54 000 vienreizlietojamo cimdu pāru un 73 000 litru dezinfekcijas līdzekļu rokām. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēm, neskaitot citus IAL būs nepieciešams, piemēram, 5849 respiratoru, 12 934 medicīnisko masku un 1500 litru dezinfekcijas līdzekļu.

Apkopojot visu iestāžu pieteikumus, katru nedēļu būs nepieciešams apmēram 300 000 medicīnisko masku līdz 200 000 respiratoru un gandrīz 80 000 litru roku dezinfekcijas līdzekļu. Šis apjoms tiks regulāri precizēts, pamatojoties uz medicīnas jomas speciālistu ieteikumiem.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa