Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 22.oktobra plkst. 6.30 līdz 23.oktobra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 31 izsaukumu – deviņus uz ugunsgrēku dzēšanu,15 uz glābšanas darbiem un septiņi izsaukumi bija maldinājumi.

Plkst. 12.46 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Zirgu ielu Jelgavā, kur dzīvojamā mājā bija jūtams sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka pa ēkas otrā stāva logu nāk dūmi un otrā stāva kāpņutelpā deg sadzīves priekšmeti 5m2 , bet sadūmojums ir izplatījies arī tālāk ēkas dzīvokļos. Izmantojot glābšanas maskas, ugunsdzēsēji glābēji no sadūmotās ēkas izglāba divus cilvēkus. Plkst. 13.23 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 19.12 VUGD saņēma izsaukumu uz Brīvības gatvi Rīgā par to, ka daudzstāvu dzīvojamā mājā jūtama kodīga smaka un vienā no dzīvokļiem atrodas nezināma izcelsmes viela. Tā kā dzīvoklī atradās cilvēks bez dzīvības pazīmēm, pirms VUGD ierašanās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) un Valsts policijas darbinieki apsekoja dzīvokli. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties tika izvietota dekontaminācijas telts un glābēji ķīmiskos aizsargtērpos veica ēkas pārbaudi. No ēkas kopumā tika evakuēti 38 cilvēki, kā arī, sadarbībā ar Rīgas satiksmi, tika organizēta sabiedriskā transporta piesaiste, kur evakuētajiem cilvēkiem uzkavēties. Ugunsdzēsēji glābēji no dzīvokļa savāca nezināmas izcelsmes vielu, izvietoja tvertnēs un nogādāja ārpus ēkas. Tālāk jau sadarbībā ar Eko ostas pārstāvjiem tika organizēta vielas utilizācija, bet vielas noteikšanai tika piesaistīti pārstāvji no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS). Pēc pārbaudes tika konstatēts, ka nezināmās izcelsmes viela ir sālsskābe. Izmantojot gāzes analizatoru, NBS kopā ar VUGD pārbaudīja arī ēku, lai konstatētu sālsskābes koncentrāciju gaisā un to, vai iedzīvotāji var atgriezties savos dzīvokļos. Tā kā vielas koncentrācija gaisā netika konstatēta, jau pirms pusnakts ēkā pakāpeniski tika ielaisti atpakaļ iedzīvotāji.

VUGD izsaka pateicību visiem iesaistītajiem dienestiem un īpaši NBS pārstāvjiem, kuri operatīvi ieradās notikuma vietā un palīdzēja konstatēt konkrēto ķīmisko vielu.

Naktī plkst. 00.12 steidzās uz Jūrmalu, kur kādā ēkā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka bija dedzis matracis 1m2, bet ēkā esošie darbinieki ugunsgrēku bija likvidējuši saviem spēkiem, izmantojot ugunsdzēsības aparātu. Kā arī, pirms VUGD ierašanās no ēkas tika evakuēti deviņi cilvēki, no kuriem trīs bija cietuši un tika nodoti NMPD mediķiem. Ugunsdzēsēji glābēji izvēdināja sadūmotās telpas un plkst. 00.28 darbus notikuma vietā pabeidza.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, sadzīves mantas, divos gadījumos sodrēji ēkas dūmvadā, ražošanas iekārtas elektroinstalācija.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa