Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 9.oktobra plkst. 6.30 līdz 10.oktobra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 34 izsaukumus – astoņus uz ugunsgrēku dzēšanu, 18 uz glābšanas darbiem un astoņi izsaukumi bija maldinājumi.

Plkst. 13.42 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Ludzas novadu, kur aculiecinieki pamanīja, ka no dzīvojamās mājas nāk dūmi. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka pie ēkas otrā stāva loga atrodas vairāki cilvēki. Izmantojot izbīdāmās kāpnes, ugunsdzēsēji glābēji izglāba četrus cilvēkus, kurus nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Ugunsgrēkā dega istaba 16m2 platībā un koridora griesti 20m2 platībā. Plkst. 15.19 ugunsgrēks tika likvidēts.

Savlaicīgi pamanīt ugunsgrēkā radušos sadūmojumu iespējams, ja mājoklī uzstādīts dūmu detektors. VUGD aicina ikvienu iedzīvotāju neatlikt rūpes par savu, tuvinieku un līdzcilvēku dzīvībām un uzstādīt mājoklī dūmu detektoru, nevis gaidīt nākamā gada 1.janvāri, kad tā būs obligāta prasība.

Plkst. 17.58 VUGD saņēma izsaukumu Rīgā uz kādu dzīvojamo māju, kur dzīvojamā māja bija sadūmota. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka nepareizas krāsns ekspluatācijas rezultātā bija radies sadūmojums. Ugunsdzēsēji glābēji no sadūmotā dzīvokļa evakuēja divus cilvēkus un kaķi, viens no cilvēkiem tika nodots NMPD mediķiem. Ugunsdzēsēji glābēji izvēdināja sadūmotās telpas.

Plkst. 19.19 tika saņemts izsaukums uz Smiltenes novada Brantu pagastu, kur ar atklātu liesmu dega šķūņa ēka, kurā iekšā atradās siena ruļļi. Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ar atklātu liesmu deg šķūnis ar 700 siena ruļļiem 500m2 platībā. Dzēšanas darbus apgrūtina fakts, ka apmēram 15 metru attālumā no degošā šķūņa atradās vēl otrs šķūnis ar sienu. Naktī plkst. 00.38 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts un šobrīd turpinās tā likvidācijas darbi.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, elektrības vadi, divos gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, riepas, elektriskā plīts un tvaika nosūcējs, pirts.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa