Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 7.oktobra plkst. 6.30 līdz 8.oktobra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 29 izsaukumus – deviņus uz ugunsgrēku dzēšanu, 17 uz glābšanas darbiem un trīs izsaukumi bija maldinājumi.

Plkst. 22.21 VUGD saņēma izsaukumu uz Ventspils novadu, kur  dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka no ēkas otrā stāva loga nāk dūmi un dzīvoklī deg sadzīves tehnika un mantas 4m2 platībā. No sadūmotā dzīvokļa ugunsdzēsēji glābēji izglāba vienu cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Pirms VUGD ierašanās no ēkas evakuējās trīs cilvēki. Plkst. 23.43 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 22.54 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Viļakas novadu, kur, kā liecināja sākotnējā informācija, deg dzīvojamā māja un tai ir iebrucis jumts. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg dzīvojamā māja, kurai iebrucis jumts. Ugunsgrēkā gāja bojā viens cilvēks. Plkst. 3.29 ugunsgrēks tika likvidēts un tā degšanas platība bija 90m2.

Šogad ugunsnelaimēs gāja bojā jau 60 cilvēki! Lielu daļu no šīm traģēdijām varēja savlaicīgi pamanīt un novērst, ja vien mājoklī būtu uzstādīts dūmu detektors, kas, reaģējot uz ugunsgrēkā radušos sadūmojumu, ar ilgu un skaļu signālu brīdinātu par izcēlušos nelaimi, pievērstu cilvēku uzmanību, ļautu pašam izglābties un izsaukt ugunsdzēsējus glābējus. Diemžēl reti kurā ugunsgrēkā ar cietušiem un bojāgājušiem cilvēkiem, ugunsdzēsēji glābēji dzird spalgo dūmu detektora skaņu, jo tas daudzos mājokļos joprojām nav uzstādīts!

VUGD aicina ikvienu iedzīvotāju neatlikt rūpes par savu, tuvinieku un līdzcilvēku dzīvībām un šodien uzstādīt mājoklī dūmu detektoru! VUGD atgādina, ka no 2020.janvāra stāsies spēkā Ugunsdrošības noteikumu prasība par to, ka ikvienā mājoklī būs jābūt uzstādītam dūmu detektoram.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, kūdra, apgaismes stabs, sodrēji ēkas dūmvadā, sadzīves mantas, divas vieglās automašīnas.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa