Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 17.septembra plkst. 6.30 līdz 18.septembra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 39 izsaukumus –15 uz ugunsgrēku dzēšanu, 15 uz glābšanas darbiem un deviņi izsaukumi bija maldinājumi.

Plkst. 11.56 VUGD saņēma izsaukumu uz Rožu ielu Siguldā, kur dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienā no ēkas dzīvokļiem deg grīda 1m2 platībā. No piedūmotā dzīvokļa ugunsdzēsēji glābēji izglāba vienu cilvēku. Plkst. 12.40 ugunsgrēks tika likvidēts.

Naktī plkst. 3.05 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz izsaukumu Rīgā, kur dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks un kāpņu telpā izveidojies spēcīgs sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka no ēkas nāk dūmi. Ugunsdzēsēji glābēji nekavējoties uzsāka cilvēku glābšanas un ugunsgrēka dzēšanas darbus. No sadūmotās ēkas, izmantojot izbīdāmās kāpnes, ugunsdzēsēji glābēji izglāba četrus cilvēkus, pa ēkas iekšējām kāpnēm izglābti trīs cilvēki tos iznesot laukā, bet trešais cilvēks izvests ar glābšanas masku palīdzību. No septiņiem izglābtajiem cilvēkiem, četri bija cietuši un tika nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Ugunsgrēkā gāja bojā divi cilvēki – viens tika atrasts degošajā dzīvoklī, bet otrs bija nepilngadīgs bērns, kuru ugunsdzēsēji glābēji iznesa no piedūmotās ēkas un NMPD mediķi konstatēja viņa nāvi. Plkst. 6.40 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts un tajā 30m2 platībā dega ēkas pirmā stāva dzīvoklis un 5m2 platībā pārsegums starp ēkas pirmo un otro stāvu. Veicot cilvēku glābšanas darbus, cieta divi ugunsdzēsēji glābēji, kuri tika nogādāti ārstniecības iestādē turpmākai apskatei.

Šogad kopumā traģiskās ugunsnelaimēs gāja bojā jau 57 cilvēki, no kuriem trīs bija bērni! Lielu daļu no šīm traģēdijām varēja savlaicīgi pamanīt un novērst, ja vien mājoklī būtu uzstādīts dūmu detektors. VUGD aicina iedzīvotājus parūpēties par savu drošību un uzstādīt dūmu detektorus – tie reaģējot uz ugunsgrēkā radušos sadūmojumu, ar ilgu un skaļu signālu brīdinās par izcēlušos nelaimi, pievērsīs cilvēku uzmanību, ļaus pašam izglābties un izsaukt ugunsdzēsējus glābējus.

Naktī plkst. 3.06 tika saņemts izsaukums uz Rundāles novada Viesturu pagastu, kur no dzīvojamās mājas bija redzamas liesmas. Ugunsdzēsējiem glābējiem tuvojoties notikuma vietai arī bija redzama liesmu atblāzma un ierodoties konstatēts, ka dzīvojamā māja deg ar atklātu liesmu. Pirms VUGD ierašanās no ēkas bija evakuējušies divi cilvēki. Pēc gandrīz divu stundu intensīva darba, ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās šo paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku lokalizēt un tajā 170m2 platībā dega dzīvojamā māja. Šobrīd ugunsgrēka dzēšanas darbi turpinās.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, skaidas, sodrēji divu ēku dūmvados, meža zemsedze, divas vieglās automašīnas, mikroautobuss, garāža, dzīvojamā ēkā tvaika nosūcējs, noliktava,  mēbeles un sadzīves mantas.

Vakardien plkst. 20.37 tika saņemts izsaukums uz Alūksnes novada Mālupes pagastu, kur divi cilvēki bija apmaldījušies purvā un saviem spēkiem nespēja izkļūt. Izmantojot ugunsdzēsības automašīnas skaņas un gaismas signālus, cilvēkiem tika norādīts pareizais virziens izejai no purva.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa