Jaunumi

Tieši 112 dienas pirms stāsies spēkā Ugunsdrošības noteikumu prasība, kas nosaka, ka visos mājokļos jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) kopā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), 11.septembrī plkst. 13.00, Ķengaraga ielā 3, Rīgā, rīkos preses konferenci, kurā atgādinās par ugunsdrošības nozīmīgumu ikviena ikdienā un dūmu detektoru nepieciešamību.

Preses konferencē VUGD priekšnieka pienākumu izpildītājs ģenerālis Kristaps Eklons un NMPD direktore Liene Cipule informēs par traģisko ugunsnelaimju statistiku un drošības pasākumu nozīmi savlaicīgai traģisku nelaimju novēršanai, tostarp nepieciešamību ikviena mājoklī uzstādīt dūmu detektorus. Preses konferences laikā būs iespējams vērot paraugdemonstrējumu, kurā tiks inscenēts ugunsgrēks daudzstāvu ēkā ar vairākiem cietušiem cilvēkiem, izspēlējot  ugunsgrēka dzēšanu un glābšanas darbu veikšanu.

Smēķēšana telpās, bez uzraudzības atstāta degoša svece vai ēdiens uz ieslēgtas plīts, nevērīgi kurināta plīts un uz tās atstāti degtspējīgi priekšmeti, kā arī bērniem pieejamā vietā atstāti sērkociņi un šķiltavas – tas viss rada ugunsnelaimes riskus, kuru novēršana ir katra paša spēkos. Tomēr neuzmanīgi rīkojoties ar uguni ik gadu izceļas neskaitāmi ugunsgrēki, kuros cieš un iet bojā cilvēki.

Analizējot statistiku par ugunsgrēkos cietušajiem un bojā gājušajiem, var secināt, ka gandrīz visi gadījumi ir saistīti ar neuzmanīgu rīcību ar uguni. Nezināšana, neuzmanība, neapdomīga rīcība vai pārgalvība joprojām noved pie traģiskām ugunsgrēku sekām. Šogad ugunsgrēkos zaudētas jau 54 cilvēku dzīvības, bet trešdaļā gadījumu jeb 17 ugunsgrēkos ar traģiskām sekām, izcelšanās iemesls visticamāk saistāms tieši ar smēķēšanu telpās. Vairumā gadījumu cilvēku dzīvības varēja glābt, ja vien mājoklī savlaicīgi būtu uzstādīts dūmu detektorus.

2020.gada 1.janvārī stāsies spēkā nozīmīgas Ugunsdrošības noteikumu prasības – visos mājokļos (gan privātmājās, gan dzīvokļos) būs jābūt uzstādītiem autonomiem ugunsgrēka detektoriem, kas reaģē uz dūmiem, bet privātmājas papildus būs jānodrošina ar ugunsdzēsības aparātu. Ikviens iedzīvotājs ir līdzatbildīgs par savu drošību un to, lai ikdienā tiktu ievērotas ugunsdrošības prasības! VUGD aicina ikvienu iedzīvotāju neatlikt rūpes par savu, tuvinieku un līdzcilvēku dzīvībām un šodien uzstādīt mājoklī dūmu detektoru!

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa