Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 12.augusta plkst. 6.30 līdz 13.augusta plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 40 izsaukumus – 12 uz ugunsgrēku dzēšanu, 24 uz glābšanas darbiem un četri izsaukumi bija maldinājumi.

Plkst. 16.53 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Daugavpils novadu, kur no dzīvojamās mājas bija redzami dūmi. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienā no ēkas dzīvokļiem bija piededzis bez uzraudzības atstāts ēdiens 0,2m2 platībā un ugunsgrēks likvidēts pirms VUGD ierašanās. Ugunsgrēkā cieta viens cilvēks, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem.

Ik dienas VUGD saņem vairākus izsaukumus, kur dzīvojamā mājā ir jūtams sadūmojums vai pa dzīvokļu logiem redzami dūmi. Ierodoties notikuma vietā tiek konstatēts, ka uz ieslēgtas plīts ir aizmirsta panna vai katliņš, kura saturs jau ir aizdedzies, radot spēcīgu sadūmojumu. Šie ugunsgrēki parasti ir platībā nelieli, tomēr to radītais piedūmojums var būtiski kaitēt mājokļa iemītnieku veselībai un pat dzīvībai. Nereti piedeguša ēdiena izraisītos ugunsgrēkos cietušos un izglābtos cilvēkus no traģēdijas šķir tikai kaimiņu un garāmgājēju modrība, kuri par redzētajiem dūmiem ziņo ugunsdzēsējiem glābējiem. VUGD aicina iedzīvotājus nepaļauties tikai uz līdzcilvēkiem, bet ievērot piesardzību, gatavojot vai sildot ēdienu, neatstāt ēdienu uz ieslēgtas plīts bez uzraudzības un uzstādīt mājokļos dūmu detektorus, kas ar spalgu skaņas signālu laikus pavēstīs par izveidojušos sadūmojumu.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, sausā zāle, zaru kaudze, koka dobums, siena ruļļi, sodrēji ēkas dūmvadā, divi elektrības skaitītāji, divos gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, dzīvojamās mājas grīda.

Vakardien ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama arī kādam bērnam Jelgavā, kurš bija uzkāpis apmēram divus metrus augstā kokā un saviem spēkiem netika lejā – ugunsdzēsēji glābēji bērnu nocēla. Savukārt palīdzot nelaimē nokļuvušiem dzīvniekiem, ugunsdzēsēji glābēji vakardien Bauskā atbrīvoja automašīnas motora pārsegā iesprūdušu kaķi, Ludzā izcēla apmēram 1,5m dziļā akā iekritušu suni, Rīgā no 6m augsta koka nocēla kaķi un Ventspilī atbrīvoja tīklā sapinušos caunu, bet Rēzeknē atbrīvoja zem loga palodzes iestrēgušu putnu un notvēra sabiedriskā ēkā iemaldījušos čūsku.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa