Jaunumi

Šobrīd Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un citu dienestu plaši resursi iesaistīti kūdras purva ugunsgrēka dzēšanas darbos Kārsavas novada Malnavas pagastā

Šodien plkst. 15.43 VUGD saņēma izsaukumu uz Kārsavas novada Malnavas pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies Beržovkas kūdras purvā. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka kūdras purvā deg uz koka paletēm sakrauta kūdra un kūdras kalni, pastāv spēcīgs piedūmojums un, saistībā ar lielo vēju, liesmas strauji izplatās uz tuvējā meža pusi. Šobrīd šī paaugstināta bīstamības ugunsgrēka dzēšanas darbus veic vairāk nekā 30 ugunsdzēsēji glābēji ar 10 specializētās ugunsdzēsības automašīnām, kā arī divi Valsts meža dienesta transportlīdzekļi, uzņēmuma tehnika, Latvijas dzelzceļa resursi un dzēšanai no gaisa arī Nacionālo bruņoto spēku helikopters, bet apsekošanai no gaisa Valsts Robežsardzes helikopters.

Ugunsgrēka dzēšanas darbus apgrūtina spēcīgais vējš, kas ļauj liesmām izplatīties, ūdens ņemšanas vietu trūkums un arī tas, ka 4 km attālumā atrodas Krievijas Federācijas robeža un ugunsgrēks var pāriet tai pāri. Informācija par notikumu un iespējamo uguns izplatību nodota arī Krievijas Federācijas ugunsdzēsības dienestam.

Ņemot vērā tuvējā apkaimē izplatījušos spēcīgo piedūmojumu, šobrīd operatīvie dienesti apseko tuvākos ciemus, lai nepieciešamības gadījumā, varētu sniegt palīdzību iedzīvotājiem un viņus evakuēt. VUGD atgādina iedzīvotājiem, ka, ja jūtat dūmu smaku savu māju apkārtnē, aizvērt logus un durvis. Tuvējo ciemu iedzīvotājus aicinām informēt, zvanot uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112,  par to, ja sadūmojums māju apkaimē ir spēcīgs un kādas veselības problēmas.

 

Atjaunotā informācija: 

1.jūlijā plkst. 21.30 papildus informējam, ka šobrīd ugunsgrēka izplatība nav ierobežota – deg kūdra apmēram 14 hektāru platībā un meža virsslānis apmēram 6 hektāru platībā.   1.jūlijā plkst. 23.00 - operatīvie dienesti apsekoja tuvējo māju iedzīvotājus un apdraudējums iedzīvotājiem netika konstatēts. Tomēr, ņemot vērā, ka vējš ir nedaudz pierimis un, iespējams, nakts laikā dūmi var tikt “spiesti uz leju”, tuvējās mājas vēl tiks apsekotas, lai nepieciešamības gadījumā, varētu sniegt palīdzību iedzīvotājiem un viņus evakuēt.   1.jūlijā plkst. 23.30 - līdz ar tumsas iestāšanos, ugunsdzēsēji glābēji turpina kūdras un meža ugunsgrēka dzēšanas darbus. Tomēr, ņemot vērā to, ka ugunsgrēka dzēšanas darbu vietā pastāv liela bīstamība, jo, izdegot koka saknēm, koki krīt, dzēšanas darbi tiek organizēti tā, lai ierobežotu liesmu tālāko izplatību, bet vienlaikus arī neapdraudētu pašus ugunsdzēsējus glābējus.    2.jūlijā plkst. 6.30 - Šodien Kārsavas novada kūdras un meža ugunsgrēka dzēšanas darbi turpinās. Nakts ietvaros ugunsgrēka izplatība dziļāk mežā palielinājās, bet ar gaismas iestāšanos dzēšanas darbi tiek turpināti arī pašā mežā. Kūdras ugunsgrēka izplatība nav palielinājusies – ir vairākas gruzdošas vietas, kuras ugunsdzēsēji glābēji dzēš.  Notikuma vietā pastiprinājies vējš un nedaudz izmainījies vēja virziens, kas ļauj liesmām izplatīties dziļāk mežā. Šorīt ugunsgrēka dzēšanai no augšas iesaistīts arī Nacionālo bruņoto spēku helikopters.    VUGD atgādina iedzīvotājiem: ja jūtat dūmu smaku, aizveriet logus un durvis, bet, ja nepieciešama palīdzība, zvaniet 112!     2.jūlijā plkst. 13.00 - informējam, ka Kārsavas novada kūdras un meža ugunsgrēku dzēšanas darbi turpinās. Notikuma vietā strādā VUGD, VMD, Latvijas dzelzceļa, uzņēmuma un Valsts robežsardzes nodarbinātie un šobrīd atklātas degšanas pa perimetru gar mežu nav, bet degšana notiek iekšpus meža, savukārt kūdra gruzd vairākās vietās.

Pusdienlaikā arī nolija neliels, apmēram 20 minūšu ilgs, lietus, bet joprojām ir spēcīgs vējš, kas var palīdzēt liesmām atkal parādīties un izplatīties.

2.jūlijā plkst. 18.42 kūdras un meža ugunsgrēka Kārsavas novadā izplatība tika ierobežota un, līdz ar to, tiek precizēta degšanas platība – kopumā izdega 32 hektāri, no kuriem 10 hektāri meža un 22 kūdras.

3. un 4.jūlijā turpinājās meža un kūdras purva ugunsgrēka dzēšanas darbi  Kārsavas novada Malnavas pagastā. Vēljoprojām notiek gruzdēšana atsevišķās vietās kūdras purvā un šodien dzēšanas darbi tiks turpināti.

4.jūlijā VMD precizēja degšanas platības – kopumā dega 30,7 hektāri, no kuriem 25,37 bija kūdra un 5,33 hektāri mežs.    8.jūlijā plkst. 15.55 ugunsgrēks tika likvidēts.   

 

  Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa