Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 29.jūnija plkst. 6.30 līdz 1.jūlija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 101 izsaukumu – 41 uz ugunsgrēku dzēšanu, 42 uz glābšanas darbiem un 18 izsaukumi bija maldinājumi.

Sestdien plkst. 19.49 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Jelgavu, kur no kādas dzīvojamās mājas bija redzami dūmi. Ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka vienā no ēkas dzīvokļiem bija piededzis bez uzraudzības atstāts ēdiens 0,1m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotā dzīvokļa izglāba vienu cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD)  mediķiem. Plkst. 20.18 ugunsgrēks tika likvidēts.

Svētdien plkst. 16.10 VUGD saņēma izsaukumu uz Draudzības aleju Jēkabpilī, kur dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ēkas balkons deg ar atklātu liesmu un izveidojies spēcīgs sadūmojums. Izmantojot glābšanas maskas, ugunsdzēsēji glābēji no sadūmotās ēkas pa kāpnēm izglāba trīs cilvēkus, bet divi cilvēki tika izglābti noceļot tos no ēkas piektā stāva dzīvokļa ar autokāpņu palīdzību. Līdztekus glābēji no viena dzīvokļa izglāba kaķi. Pirms VUGD ierašanās no ēkas saviem spēkiem bija evakuējušies pieci cilvēki. Plkst. 18.03 ugunsgrēks tika likvidēts un tajā dega ēkas 4. un 5. stāva balkoni 10m2 platībā. 

Plkst. 16.49 tika saņemts izsaukums uz Iecavas novadu, kur dega mežs. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka vairākās vietās deg mežs un ar spēcīgo vēju uguns izplatās. Pēc vairāk nekā piecu stundu darba, ugunsgrēka izplatība tika ierobežota un tā platība bija 2,47 hektāri. Ugunsgrēka dzēšanas darbus veica Valsts meža dienests kopā ar VUGD un šodien dzēšanas darbi tiks turpināti, pēc nepieciešamības, piesaistot VUGD resursus.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, elektrības kabelis, sausā zāle, krūmi, vējtveris, sadzīves mantas, siena ruļļi, meža zemsedze, ledusskapis, bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, divas vieglās automašīnas, dārza māja, sarga māja, pirts, trīs šķūņi.

Svētdien ugunsdzēsēji glābēji trīs reizes steidzās palīgā slīkstošiem cilvēkiem. Plkst. 17.51 tika saņemts izsaukums uz Dzirnavu dīķi Grobiņā, kur slīka cilvēks. Pirms VUGD ierašanās garāmgājēji bija izglābuši slīkstošo cilvēku un ugunsdzeseji glābēji viņu nogādāja līdz NMPD mediķu automašīnai. Plkst. 19.30 tika saņemts izsaukums uz Talsu novada Lībagu pagastu, kur ezerā peldēja cilvēks un, saskaņā ar sākotnējo informāciju, saviem spēkiem varēja netikt krastā. Ugunsdzēsēji glābēji notikuma vietā pārmeklēja vietu, kur cilvēks bija pazudis zem ūdens un viņu atrada. Cietušais cilvēks tika izcelts krastā un NMPD mediķi veica atdzīvināšanas pasākumus, kas bija veiksmīgi. Savukārt plkst. 21.48 tika saņemts izsaukums uz Daugavas upi Rīgā, kur cilvēks bija iegājis peldēties pirms trim stundām un nebija iznācis krastā. Aculiecinieki notikuma vietā nevarēja precīzi pateikt, kur bija peldējis cilvēks un, kad pazudis zem ūdens. Ugunsdzēsēji glābēji notikuma vietā apsekoja iespējamo noslīkšanas vietu 2 hektāru platībā, bet cilvēks netika atrasts.

VUGD aicina, atpūšoties pie ūdens un dodoties peldēties, neaizmirt par drošību – nepeldieties alkohola reibumā un nerīkojieties pārdroši, piemēram, neleciet ūdenī nepārbaudītās vietās un necentieties pierādīt savas spējas aizpeldēt tālāk par citiem! Gadījumā, ja redzat, ka cilvēks slīkst, nekavējoties zvaniet 112!

Svētdien ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama arī četriem cilvēkiem, kuri bija apmaldījušies mežos. Plkst. 17.59 VUGD saņēma izsaukumu uz Ludzas novada Cirmas pagastu, kur mežā bija apmaldījies viens cilvēks. Izmantojot operatīvās automašīnas skaņas signālus un, uzturot telefona sakarus, cilvēks tika atrasts un izvests laukā no meža. Bet plkst. 20.44 tika saņemts izsaukums uz Rēzeknes novada Gaigalavas pagastu, kur mežā bija apmaldījušies trīs cilvēki. Kopā ar Valsts policijas darbiniekiem, ugunsdzēsēji glābēji vairāk nekā astoņas stundas veica cilvēku meklēšanas un glābšanas darbus. Visi trīs apmaldījušies cilvēki atradās dažādās vietās netālu no ezera un tikai diviem bija līdzi telefoni. Ugunsdzēsēji glābēji kopā ar policijas darbiniekiem uzturēja telefona sakarus ar diviem cilvēkiem, kā arī izmantoja skaņas signālus un pārmeklēja teritoriju, līdz visus trīs cilvēkus atrada.

Iemesli, kādēļ cilvēki apmaldas ir dažādi – kāds aizraujas ar sēņošanu un ogošanu un nepamana, kur aizgājis, bet cits uzticas ierīcēm, kuras izlādējas vai staigā sev nepazīstamās vietās. Lai došanās un atrašanās mežā nebeigtos ar apmaldīšanos, pamatīgu izbīli vai pat veselības un dzīvības apdraudējumu, VUGD aicina iedzīvotājus neaizmirst par drošību.  Ja saprotat, ka pašu spēkiem nespēsiet izkļūt no meža, zvaniet glābējiem pa tālruni 112 un nosauciet tiem pēc iespējas konkrētākus orientierus – kurā vietā iegājāt mežā, cik ilgi uzturaties mežā, kādus dabas vai cilvēka veidotus objektus esat šķērsojis vai, kam esat pagājis garām.

Palīdzot nelaimē nokļuvušiem dzīvniekiem, ugunsdzēsēji glābēji sestdien Cēsīs atbrīvoja vēdināšanas stāvoklī atvērtā logā iesprūdušu kaķi, Rēzeknē notvēra bērnu rotaļlaukumā esošu zalkti un palaida brīvība mežā, Daugavpilī atbrīvoja aiz apgaismes staba konstrukcijas aizķērušos putnu, bet svētdien Rīgā atbrīvoja automašīnas motora nodalījumā iestrēgušu kaķi un Ikšķilē nocēla uz piecstāvu ēkas jumta uzkritušu kaķi.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa