Jaunumi

Starpinstitūciju sadarbības ietvaros š.g. 20.februārī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonas viesojās Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldē, Ludzas novadā, lai pārrunātu dienestu savstarpējās sadarbības jautājumus.

Vizītes ietvaros Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes priekšnieks, pulkvedis Aleksandrs Šukšins un priekšnieka vietnieks (aviācijas jautājumos), pulkvežleitnants Ivans Ivanovs iepazīstināja VUGD amatpersonas pārstāvjus ar Aviācijas pārvaldes funkcijām, kas iever:

lidojuma operatīvās vadības centra darbību, iekļaujot civilo gaisa kuģu meklēšanu un glābšanas operāciju koordināciju; robežas apsekošanu, monitoringu un atbalsta sniegšanu no gaisa, lai identificētu,  meklētu un notvertu robežas pārkāpējus; Speciālo operāciju dienesta “Sigma” un aviācijas komponenta darbība speciālās operācijās; atbalsta sniegšanu citām Eiropas Savienības valstīm robežapsardzības nodrošināšanai uz ārējās robežas; personu meklēšanas un glābšanas operācijas uz sauszemes un jūrā; sadarbības īstenošanu ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un operatīvajiem dienestiem, tajā skaitā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, lai nodrošinātu ugunsgrēka dzēšanas darbus, izlūkošanu no gaisa, u.c. darbības.

Papildus tam Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes amatpersonas iepazīstināja VUGD ar savā rīcībā esošajiem gaisa kuģiem (helikopteriem), to darbības spējām, sakaru iespējām, helikopteru apkalpes un tehnisko inženieru spējām, tehniskā parka aprīkojuma jauninājumiem, kā arī ar sadarbības un operatīvās darbības plāniem.

Sanāksmes ietvaros tika pārrunātas iespējamās savstarpējās sadarbības procedūras, piemēram, gaisa telpas slēgšanas iespējas, savstarpējā sadarbība dažādos ārkārtas gadījumos un katastrofas situācijās, sadarbība Eiropas Savienības finanšu instrumentu projektu ievaros u.c. jautājumos.

VUGD priekšnieka vietnieks ģenerālis Intars Zitāns sanāksmes ietvaros informēja par dienesta īstenoto Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektu “Jauno tehnoloģiju ieviešana pierobežas ārkārtas situāciju apkarošanā”, kurā iegādāti bezpilota gaisa kuģi (droni), to pielietojumu un tehnoloģiskajām veiktspējām, paredzēto VUGD amatpersonu apmācības procesu, iespējamām situācijām, kad nepieciešams veikt paaugstināta riska lidojumus un nepieciešamību slēgt gaisa telpu u.c. jautājumiem.

Tikšanās laikā notika arī aprīkojuma un tehnikas demonstrēšana:

Valsts robežsardzes Aviācijas pārvalde praktiski demonstrēja, kā tiek īstenota pilotu apmācības process, lai iesaistītu gaisa kuģi (helikopteru) mežu, purvu un savvaļas ugunsgrēku dzēšanā. Gaisa kuģis (helikopters) veica ūdens groza piestiprināšanu, ūdens ņemšanu no atklātās ūdens tilpnes, kā arī veica ūdens nomešanu viena punkta pozīcijā un ūdens nomešanu gaitā (izsmidzinot lielākā perimetrā). Savukārt VUGD praktiski demonstrēja projektā EMERG_TECH iegādāto mobilo darba staciju un tā aprīkojumu, kā arī  bezpilota gaisa kuģu (dronu) izmantošanu, to tehniskās iespējas notikuma vietā, kā arī nodrošināja iespēju Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes pārstāvjiem praktiski izmēģināt vadīt bezpilota gaisa kuģus (dronus).

Sanāksmes laikā dalībnieki vienojās par nepieciešamību attīstīt sadarbību starp dienestiem, meklējot sinerģiju dažādu projektu ietvaros, katastrofas situācijās, kā pārbaudīt kopējās procedūras mācībās, lai uzlabotu abu dienestu operatīvo darbību.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa