Jaunumi

Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 26. maija plkst. 6.30 līdz 28. maija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 172 izsaukumus – 84 uz ugunsgrēku dzēšanu un 49 uz glābšanas darbiem, bet 39 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Sestdien plkst. 21.01 tika saņemts izsaukums uz Bausku, kur no daudzstāvu dzīvojamās mājas bija redzami dūmi. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka kādā dzīvoklī piededzis bez uzraudzības atstāts ēdiens 0,5m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotā dzīvokļa izglāba vienu cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Plkst. 21.09 ugunsgrēks likvidēts.

Svētdien plkst. 18.55 saņemts izsaukums uz Rēzeknes novada, kur ugunsgrēks bija izcēlies pirtī. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg vienstāvu koka pirts 24m2 platībā un vienstāvu koka malkas šķūnis 12m2 platībā. Ugunsgrēkā cieta viens cilvēks, kurš nodots NMPD mediķiem. Plkst. 20.58 ugunsgrēks likvidēts.

Brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, skaidas, kūla, kūdra, malka, krūmi, koks, zaru kaudze, sadzīves mantas, meža zemsedze, četras vieglās automašīnas, dzīvokļa ārdurvis tualete, divas pirtis, divas dārza mājas, siltumnīca, palodze un loga rāmis, neapsaimniekotas ēkas bēniņi, divas neapsaimniekotas ēkas, četri šķūņi, kūts, dzīvojamā māja un trīs gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji vairākkārt steidzās palīgā nelaimēs nonākušiem cilvēkiem uz ūdens. Sestdien saņemts izsaukums  uz Jūrmalas karjeru, kur bija ieniris, bet  neizpeldējis cilvēks – apmēram sešus metrus no krasta četrus metru dziļumā tika atrasts noslīcis cilvēks, bet svētdien no rīta ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Gulbenes novadu, kur pie dīķa tika atrastas drēbes un pastāvēja aizdomas, ka noslīcis cilvēks. Pārmeklējot ūdenstilpni, tika atrasts noslīcis cilvēks, kurš tika nodots Valsts policijas (VP) darbiniekiem. Vakar Kurzemē ugunsdzēsēji glābēji no dīķa izcēla noslīkušu nepilngadīgu cilvēku, kurš bija devies peldēties bez vecāku uzraudzības. Kā arī vakar Vaiņodes ielā Liepājā ap plkst. 17.00 saņemts izsaukums, kur ezerā apgāzusies laiva ar četriem cilvēkiem. Notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot glābšanas dēli un motorlaivu, visus cilvēkus nogādāja krastā.

Šodien, kad meteorologi sola siltu un saulainu laiku, VUGD atgādina, ka neapdomīga un pārgalvīga rīcība, kā arī nezināšana nereti noved pie traģiskiem negadījumiem. VUGD aicina iedzīvotājus ievērot piesardzību atpūšoties pie ūdens un gadījumā, ja redzat, ka cilvēks slīkst, nekavējoties zvaniet 112.

Līdztekus sestdien glābēji Apes, Gulbenes un Viļānu novados no ūdenstilpnēm izcēla noslīkušus cilvēkus, kurus nodeva VP darbiniekiem. 

Palīdzot nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, sestdien ugunsdzēsēji glābēji Bruņinieku ielā Rīgā atbrīvoja lietus ūdens notekcaurulē iesprūdušu putnu, Pļaviņu novada Aiviekstes pagastā notvēra dzīvojamā mājā ielīdušu čūsku un palaida mežā, Eksporta ielas parkā Rīgā izžuvušā dīķī bija iestrēguši 14 pīļu mazuļi, kurus ugunsdzēsēji glābēji no dīķa izcēla un pārvietoja uz blakus esošo dīķi, savukārt svētdien Mālkalnes prospektā Rīgā no koka nocēla kaķi.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa