Jaunumi

Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 19. maija plkst. 6.30 līdz 21. maija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 107 izsaukumus – 62 uz ugunsgrēku dzēšanu un 32 uz glābšanas darbiem, bet 13 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Sestdien plkst. 13.45 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Senču ielu Baldonē, kur ugunsgrēks bija izcēlies divstāvu ēkā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka deg divstāvu koka ēka 60m2 platībā. Ugunsgrēkā cieta viens cilvēks, kuru ugunsdzēsēji glābēji nodeva neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Plkst. 16.01 ugunsgrēks likvidēts.

Plkst. 16.49 saņemts izsaukums uz Ozolnieku novada Salgales pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ar atklātu liesmu deg divstāvu koka dzīvojamā māja 200m2 platībā. Plkst. 22.23 šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts.

Plkst. 21.46 VUGD saņēma izsaukumu uz Ķeguma novada Birzgales pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka no divstāvu dzīvojamās mājas logiem nāk dūmi un liesmas, un ēka deg 300m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas saviem spēkiem evakuējās pieci cilvēki. Veicot ugunsgrēka dzēšanas darbus, ugunsgrēkā cieta viens ugunsdzēsējs glābējs, kurš tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 3.58 šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts.

Naktī uz svētdienu plkst. 00.53 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Lilastes ielu Rīgā, kur piecstāvu dzīvojamā mājā bija jūtams sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka dzīvojamās mājas otrā stāva dzīvoklī deg mēbeles 2m2 platībā. Ugunsgrēkā cieta viens cilvēks, kurš nodots NMPD mediķiem. Plkst. 1.29 ugunsgrēks likvidēts.

Svētdien 15.58 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Saulkrastu novada Saulkrastu pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies vasarnīcā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg vienstāvu vasarnīca 150m2 platībā. Šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts plkst. 20.21.

Plkst. 19.23 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Burtnieku ielu Rīgā, kur ugunsgrēks bija izcēlies piecstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka mājas ceturtajā stāvā ar atklātu liesmu deg dzīvoklis 25m2 platībā un gaitenis 10m2 platībā. No piedūmotās ēkas ugunsdzēsēji glābēji izglāba 17 cilvēkus, līdztekus evakuēja vēl 14. Ugunsgrēkā cieta divi cilvēki, kuri tika nodoti NMPD mediķiem. Plkst. 22.24 šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts.

Šorīt plkst. 6.30 tika saņemts izsaukums uz Aleksandra Bieziņa ielu Rīgā, kur deviņstāvu dzīvojamā mājā bija jūtams sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka pirmā stāva dzīvoklī deg sadzīves mantas 5m2 platībā. No piedūmotā dzīvokļa ugunsdzēsēji glābēji izglāba trīs cilvēkus. Plkst. 7.31 ugunsgrēks likvidēts.

Brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, celms, sodrēji ēkas dūmvadā, meža zemsedze, zaru kaudze, sadzīves mantas, krēsls, kravas automašīnas riepa un piekabe, vieglā automašīna, mikroautobuss, dzīvokļa ārdurvis, balkona durvis un grīda, neapsaimniekota ēka, dzīvojamās mājas ārsiena, dzīvojamās mājas jumts, pirts un sešos gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 15 kūlas ugunsgrēkus, ar kopējo degšanas platību vairāk nekā 4 hektāri. Platības ziņā lielākais ugunsgrēks bija izcēlies Ludzas novada Briģu pagastā, kur pērnā zāle dega viena hektāra platībā.

Sestdien Brocēnu novada Cieceres pagastā ugunsdzēsēji glābēji no dīķa izcēla noslīkušu cilvēku, bet svētdien noslīkušu cilvēku izcēla Gulbenes novada Lejasciema pagastā. Abos gadījumos noslīkušie nodoti Valsts policijas darbiniekiem.

Palīdzot nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, sestdien ugunsdzēsēji glābēji Pulkveža Brieža ielā Siguldā no koka nocēla kaķi, savukārt svētdien kaķi no koka nocēla Kuršu ielā Liepājā, Lazdonas ielā Madonā ugunsdzēsēji glābēji atbrīvoja starp loga vērtni un rāmi iesprūdušu kaķi, Matīsa ielā Rīgā no vieglās automašīnas motora nodalījuma atbrīvoja četrus kaķēnus, bet Tukuma novada Slampes pagastā atbrīvoja elektrības vados sapinušos stārķi.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa