Jaunumi

Par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 101.gadadienai, šodien, 15.novembrī, plkst. 13.00 notiks Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) svinīgais apbalvošanas pasākums.

Godinot cilvēkus, kuri snieguši ieguldījumu VUGD attīstībā, priekšzīmīgi pildījuši dienesta pienākumus, sasnieguši teicamus darba rezultātus un, riskējot ar savām dzīvībām, glābuši līdzcilvēkus, Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens un VUGD priekšnieks ģenerālis Oskars Āboliņš pasniegs vairāk nekā 100 apbalvojumus.

Īpaši godināti tiks divi iedzīvotāji – Jānis Balodis no Valmieras un Aleksandrs Kameņevs no Liepājas, kuriem tiks pasniegta Iekšlietu ministrijas apbalvojuma zīme „Par pašaizliedzību”.

17.jūnijā uguns plosīja kādu divstāvu namu Valmierā. Kaimiņos dzīvojošais Jānis Balodi nekavējoties devās uz piedūmoto ēku, jo zināja, ka otrā stāva dzīvoklī atrodas divi cilvēki. Vispirms, Jānis no dzīvokļa izvilka vienu cilvēku, kurš bezsamaņā jau gulēja uz grīdas, tad devās pēc otra. Tobrīd uguns jau bija pieņēmusies spēkā, tādēļ Jānis pieņēma lēmumu otru cilvēku izcelt pa logu. Pats Jānis, glābjot līdzcilvēkus, guva apdegumus, bet cilvēkus veiksmīgi nogādāja drošībā.

Ugunsgrēks šā gada 7.jūlijā Liepājā, kur dega divstāvu dzīvojamā māja, varēja izvērsties par īpaši traģisku notikumu, ja Aleksandrs Kameņevs būtu izvēlējies citu maršrutu. Todien Aleksandrs kopā ar ģimeni braucot ar auto pamanīja, ka no kādas ēkas nāk melni dūmi un tās apkārtnē pulcējas cilvēki. Aleksandrs apturēja savu auto un devās degošās ēkas virzienā. Jau no attāluma bija redzams, ka dūmi, kas piepildīja ēku, bija ļoti biezi, bet tad caur dūmiem viņš pamanīja maza bērna plaukstas, kas sitas pret pirmā stāva loga rūti. Aleksandrs kopā ar diviem citiem vīriešiem nekavējoties izsita logu, iekāpa dzīvoklī un no piedūmotajām telpām izcēla trīs mazus bērnus. Par izrādīto drosmi Aleksandram un Jānim tiks pasniegta Iekšlietu ministrijas apbalvojuma zīme „Par pašaizliedzību”.

Šonedēļ tika aizvadīti svinīgie apbalvošanas pasākumi visās VUGD teritoriālajās struktūrvienībās – 11.novembrī notika VUGD Latgales reģiona brigādes svinīgais apbalvošanas pasākums, 12.novembrī apbalvojumus saņēma VUGD Vidzemes reģiona brigādes nodarbinātie, dienu vēlāk notika VUGD Zemgales reģiona brigādes apbalvošanas pasākums, bet VUGD Kurzemes reģiona brigādes svinīgais pasākums notika 14.novmbrī. Savukārt 15.novembrī svinīgajos apbalvošanas pasākumos tiks godināti Rīgas reģiona pārvaldes, VUGD centrālā aparāta, patstāvīgo struktūrvienību, Latvijas Ugunsdzēsības muzeja, kā arī Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas nodarbinātie.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus informējam, ka šodienas svinīgais apbalvošanas pasākums notiks Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas zālē (Ķengaraga ielā 3/1, Rīgā).

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa