Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 7.septembra plkst. 6.30 līdz 9.septembra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 96 izsaukumus – 46 uz ugunsgrēku dzēšanu, 28 uz glābšanas darbiem un 22 izsaukumi bija maldinājumi.

Svētdien plkst. 22.28 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Engures novadu, kur dzīvojamā mājā bija jūtama dūmu smaka no viena dzīvokļa. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka vienā no ēkas dzīvokļiem bija piededzis bez uzraudzības atstāts ēdiens 0,05m2 platībā un tas radījis sadūmojumu. Vienā no dzīvokļa telpām atradās aizmidzis cilvēks, kuru ugunsdzēsēji glābēji atmodināja un nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem apskatei.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, sausā zāle un krūmi, siens, dūmvads, zaru kaudze, graudi un putekļi, labības rugāju lauki, kūdra, koka dobums, elektrības transformators, āra tualete, trīs gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, meža zemsedze, divas vieglās automašīnas, dzīvojamās mājas terases dēļi un nojume, šķūnis ar malku, šķūnis, pirts, rindu garāžas, divas kūtis, neapsaimniekota ēka.

Brīvdienās ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama arī divos gadījumos, kad cilvēki bija apmaldījušies purvā un mežā. Sestdien plkst. 14.57 tika saņemts izsaukums uz Jēkabpils novada Ābeļu pagastu, kur četri cilvēki bija apmaldījušies purvā. Savukārt svētdien plkst. 10.30 VUGD saņēma izsaukumu uz Vecumnieku novada Vecumnieku pagastu, kur cilvēks bija apmaldījies mežā. Abos gadījumos, izmantojot automašīnas skaņas signālu un uzturot telefona sarunu ar cilvēkiem, tika norādīts pareizais virziens izejai no purva un meža.

Ik gadu ugunsdzēsēji glābēji palīdz cilvēkiem, kuri apmaldījušies mežos vai purvos. Iemesli, kādēļ cilvēki apmaldas ir dažādi – kāds aizraujas ar sēņošanu un ogošanu un nepamana, kur aizgājis, bet cits uzticas ierīcēm, kuras izlādējas vai sēņo un pastaigājas  sev nepazīstamās vietās. VUGD aicina iedzīvotājus, dodoties mežā vai purvā, neaizmirst par drošību, bet, ja gadās apmaldīties, tad nekavējoties zvanīt 112!

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa