Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 6.jūlija plkst. 6.30 līdz 7.jūlija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 109 izsaukumus – 37 uz ugunsgrēku dzēšanu, 51 uz glābšanas darbiem un 21  izsaukums bija maldinošs.

Sestdien plkst. 15.50 tika saņemts izsaukums uz Pulkveža Brieža ielu Siguldā, kur ražošanas ēkā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka divstāvu ēkai deg jumts un jumta pārsegums 160m2 platībā. Plkst. 18.57 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts.

Naktī uz svētdienu plkst. 00.22 VUGD saņēma izsaukumu uz Varakļānu novadu, kur dega dzīvojamais vagoniņš. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka deg dzīvojamais vagoniņš 8m2 platībā un tai blakus esošā vieglā automašīna 2m2 platībā. Ugunsgrēkā gāja bojā cilvēks. Plkst. 2.48 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 1.50 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Pļavas ielu Rīgā, kur no dzīvojamās mājas bija redzamas liesmas. Ierodoties konstatēts, ka divstāvu ēkā ar atklātu liesmu deg kāpņu telpa ar iekštelpu, trepēm uz otro stāvu un bēniņiem, tādejādi nobloķējot iedzīvotājiem vienīgo izeju. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotās un degošās ēkas, izmantojot izbīdāmās kāpnes, no ēkas otrā stāva izglāba piecus cilvēks, savukārt vēl četri cilvēki no otrā stāva tika izglābti, kuri glābējiem tika padoti un noķerti, bet no ēkas pirmā stāva tika izglābti divi cilvēki, izceļot viņus caur logu. Pirms VUGD ierašanās, saviem spēkiem evakuējās 19 cilvēki. No 30 izglābtajiem un evakuējušamies cilvēkiem, seši bija cietuši un tika nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Plkst. 4.59 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts un tā kopējā degšanas platība bija 225m2.

Plkst. 3.53 tika saņemts izsaukums uz Olaines novada Olaines pagastu, kur dega dzīvojamā māja. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg divas dzīvojamās mājas un saimniecības ēkas, kā arī pastāv liesmu izplatīšanās draudi uz tuvā esošajām trim citām dzīvojamām mājām. Vairāk nekā 20 ugunsdzēsēji glābēji veica šī paaugstinātas bīstamības ugunsgrēka dzēšanas darbus, kurus apgrūtināja ūdens ņemšanas vietu trūkums un tas, ka ēkās uz glābēju ierašanās brīdi jau dega ar atklātu liesmu. Plkst. 5.30 ugunsgrēka izplatību izdevās ierobežot un tajā dega divas divstāvu dzīvojamās mājas, katra 160m2 platībā un saimniecības ēka 150m2 platībā. Ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās no liesmām nosargāt trīs pāris metru attālumā esošās dzīvojamās mājas. Plkst. 14.15 ugunsgrēks tika likvidēts.

Svētdien plkst. 20.43 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz kādu dzīvojamo māju Kurzemē, kur no ēkas bija redzami dūmi. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka vienā no ēkas dzīvokļiem dega dīvāns 2m2 platībā un piekaramie griesti. Pirms VUGD ierašanās garāmgājējs bija pamanījis dūmus no ugunsgrēka, tāpēc izsitis stiklu un no degošajām telpām izglāba divus nepilngadīgus cilvēkus. Visi trīs cilvēki vērsās pie NMPD mediķiem. Līdztekus pirms VUGD ierašanās no ēkas saviem spēkiem evakuējās 10 cilvēki. Plkst. 22.12 ugunsgrēks tika likvidēts.

VUGD aicina ikvienu iedzīvotāju parūpēties par savu drošību un uzstādīt mājoklī vismaz vienu dūmu detektoru, kurš, reaģējot uz ugunsgrēkā radušos sadūmojum, ar ilgu un skaļu signālu brīdinās par izcēlušos nelaimi, tādejādi pievēršot cilvēku uzmanību, ļaujot pašiem izglābties un izsaukt ugunsdzēsējus glābējus! No 2020.gada 1.janvāra visos mājokļos ir jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem, tāpēc VUGD aicina neatlikt rūpes par savu un līdzcilvēku drošību uz vēlāku laiku un jau šodien uzstādīt mājoklī dūmu detektoru!

Aizvadītajās brīvdienās, ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, salmi, trīs koki, divi elektrolīnijas balsti, riepas, divos gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, veļas mašīna, divas vieglās automašīnas, divas dārza mājas, pirts, saimniecības ēka, neapsaimniekota ēka, angārs un koka paletes, saimniecības ēka ar malku, trīs saimniecības ēkas un malka ar kokmateriāliem, dzīvoklis.

Sestdien plkst. 20.56 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Saulkrastiem, kur, kā informēja aculiecinieks, jūrā cilvēks sauca pēc palīdzības. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka jūrā apmēram 50 metrus no krasta atrodas divi cilvēki un saviem spēkiem netiek krastā, jo bija spēcīgi viļņi. Ugunsdzēsēji glābēji abus cilvēkus izglāba un nogādāja krastā. Savukārt svētdien Rojā cilvēkam uz mola bija iesprūdusi kāja starp akmeņiem – ugunsdzēsēji glābēji kopā ar NMPD mediķiem atbrīvoja kāju un nogādāja cilvēku līdz NMPD automašīnai. Bet Rīgā palīdzība sniegta cilvēkam, kurš, kāpjot pāri nožogojumam, krita un traumēja kāju – ugunsdzēsēji glābēji nogādāja cilvēku līdz NMPD automašīnai.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa