Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 4.jūlija plkst. 6.30 līdz 5.jūlija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 38 izsaukumus – 16 uz ugunsgrēku dzēšanu, 18 uz glābšanas darbiem un četri  izsaukumi bija maldinājumi.

Naktī plkst. 00.09 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz kādu dzīvojamo māju Rīgā, kur bija jūtami dūmi. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka 10m2 platībā deg viens no ēkas dzīvokļiem. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotajām telpām izglāba vienu cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Savukārt, pirms VUGD ierašanās, saviem spēkiem evakuējās 20 cilvēki. Plkst. 1.40 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 00.38 VUGD saņēma izsaukumu uz Kārļa ielu Jelgavā, kur, kā liecināja sākotnēja informācija, dzīvojamās ēkas priekšnamā dega mēbeles. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka ēkas pirmā stāva kāpņu telpā notiek degšana ar atklātu liesmu un izveidojies spēcīgs sadūmojums. Izmantojot izbīdāmās kāpnes, ugunsdzēsēji glābēji no  ēkas otrā stāva izglāba divus cilvēkus, bet no ēkas pirmā stāva izglāba vienu cilvēku caur logu. Pirms VUGD ierašanās no ēkas evakuējās 11 cilvēki. Plkst. 3.36 ugunsgrēks tika likvidēts un tajā 40m2 platībā dega ēkas kāpņu telpa abos stāvos un 0,5m2 platībā bēniņi.

VUGD aicina ikvienu iedzīvotāju parūpēties par savu drošību un uzstādīt mājoklī vismaz vienu dūmu detektoru, kurš, reaģējot uz ugunsgrēkā radušos sadūmojum, ar ilgu un skaļu signālu brīdinās par izcēlušos nelaimi, tādejādi pievēršot cilvēku uzmanību, ļaujot pašiem izglābties un izsaukt ugunsdzēsējus glābējus! No 2020.gada 1.janvāra visos mājokļos ir jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem, tāpēc VUGD aicina neatlikt rūpes par savu un līdzcilvēku drošību uz vēlāku laiku un jau šodien uzstādīt mājoklī dūmu detektoru! 

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, kūdra, zaru kaudze, divi koki, siena ruļļi, elektrības transformators, frontālais iekrāvējs, garāža, pirts un saimniecības ēka, kūts.

Ņemot vērā meteorologu prognozes par gaidāmo vēju, VUGD aicina savlaicīgi nostiprināt vai telpās novietot vieglus priekšmetus, kas atrodas uz ēku balkoniem vai pagalmā, kā arī aizveriet ēku logus, durvis un novietot zem jumta mājlopus un mājdzīvniekus. Iesakām iedzīvotājiem nenovietot savas automašīnas zem, piemēram, atsevišķi augošiem kokiem, celtniecības sastatnēm, reklāmas stendiem vai elektropārvades līnijām. Ja stiprais vējš radījis postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, zvaniet uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa