Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 4.maija plkst. 6.30 līdz 7.maija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 180 izsaukumus, no kuriem 100 bija uz ugunsgrēku dzēšanu, 43 uz glābšanas darbiem un 37 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Sestdien plkst. 9.52 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Gulbenes novadu, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ēkas virtuvē pie plīts dega malka un sadzīves mantas 7m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās iedzīvotāji saviem spēkiem no degošās un piedūmotās telpas iznesa laukā cilvēku un veica ugunsgrēka dzēšanas darbus. Cilvēks tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem, kuri konstatēja viņa nāvi. Plkst. 10.57 darbi notikuma vietā tika pabeigti.

Plkst. 12.13 tika saņemts izsaukums uz Raunas novadu, kur no dzīvojamās mājas pagraba nāca dūmi. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji  konstatēja, ka pagrabā deg sadzīves priekšmeti un koka konstrukcijas 15m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas bija evakuējušies 15 cilvēki, savukārt ugunsdzēsēji glābēji evakuēja vienu cilvēku un izglāba vienu. Plkst. 14.25 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 14.03 VUGD saņēma izsaukumu uz Siguldas novada Siguldas pagastu, kur no nepasaimniekotas ēkas bija redzamas liesmas. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka pilnā platībā deg divstāvu nepadzīvota ēka un saistībā ar spēcīgo vēju, liesmas izplatījās. Pēc gandrīz četru stundu darba, plkst. 17.48, ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās šo paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku likvidēt un tā degšanas platība bija 88m2.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās uz pieciem izsaukumiem saistībā ar dzīvojamo māju dūmvados degošiem sodrējiem un uz trim izsaukumiem saistībā ar nepareizi ekspluatētu apkures sistēmu vai iekārtu. Ņemot vērā, ka šobrīd ir iestājies salīdzinoši vēss laiks, tādēļ daļa iedzīvotāju atkal aktīvi izmanto savas apkures ierīces, VUGD aicina iedzīvotājus uzmanīgi apieties ar uguni un nepārkurināt krāsnis vai nenovietot degtspējīgus priekšmetus pie krāsns, kā arī uzstādīt savos mājokļos dūmu detektorus, kuri savlaicīgi brīdinās par izcēlušos ugunsnelaimi.

Palīdzot nelaimē nokļuvušiem cilvēkiem, ugunsdzēsēji glābēji svētdien Rīgā cilvēkam no uzpampuša pirksta noņēma gredzenu, savukārt pirmdien Rīgā palīdzēja kādam bērnam, kuram kritiena rezultātā kāja bija iespiesta velosipēda riteņa spieķos un dakšā – pirms VUGD ierašanās velosipēda ritenis jau bija noskrūvēts un spieķi pārkniebti, tāpēc ugunsdzēsēji glābēji atspieda velosipēda dakšu, atbrīvoja bērna kāju un viņu nodeva NMPD mediķiem. Pirmdien ugunsdzēsēji glābēji Durbes novadā no dīķa izcēla noslīkušu cilvēku.

Palīdzot nelaimē nokļuvušiem dzīvniekiem, pirmdien ugunsdzēsēji glābēji Ķekavas novadā no stāva grāvja izcēla tur iekritušu un iestigušu suni, bet Ventspilī no 8 metrus augsta koka nocēla kaķi, kas saviem spēkiem nespēja tikt lejā.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa