Jaunumi

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) statistika liecina, ka šogad gandrīz katru astoto dienu ugunsdzēsēji glābēji no ūdens ir izcēluši noslīkušus cilvēkus. Tā kā šobrīd laikapstākļu ietekmē ledus ir ļoti trausls, VUGD aicina iedzīvotājus uz ledus nekāpt, tādējādi neapdraudēt savu un līdzcilvēku veselību un drošību.

Ik gadu ziemas periodā vairāki desmiti cilvēku ielūzt ledū un noslīkst – šogad ziemas periodā, no pērnā gada 1.novembra līdz šī gada 13.februārim VUGD no ūdenstilpnēm izcēla 13 noslīkušus cilvēkus un izglāba septiņus cilvēkus  uz ledus.

Lai aktualizētu bīstamību atrasties uz ledus, VUGD 14.februārī plkst. 12.00 Pilskalna ielā Valmierā (blakus Valmieras mūzikas skolai pie Gaujas upes) rīko preses konferenci, kurā ugunsdzēsēji glābēji skaidros un praktiski demonstrēs, kādēļ ir bīstami atrasties uz ledus un, kā pareizi rīkoties, ja kāds ir ielūzis ledū. Preses konferencē piedalīsies VUGD Vidzemes reģiona brigādes komandieris Jānis Skrastiņš un VUGD Vidzemes reģiona brigādes Valmieras daļas ugunsdzēsēji glābēji.

Vizuāli novērtēts ledus biezums ne vienmēr ir noteicošais faktors drošībai uz ledus, jo biežās laika apstākļu maiņas, mijoties salam ar atkusni, ledus izturību mazina. Jāņem vērā, ka ledus sega uz ūdenstilpnēm neveidojas vienmērīgi, tā ir biezāka pie krastiem, bet ūdenstilpnes vidū var būt plāna. Līdzās tam ledus būs plānāks arī vietās, kur ir straume, zemūdens avoti, pietekas, niedres, pie tiltu pārvadiem. Turklāt vietām sasnigusī sniega sega var veidot mānīgu priekšstatu par to, ka ledus ir izveidojies pietiekami biezs, lai noturētu cilvēka svaru.

VUGD aicina iedzīvotājus būt līdzatbildīgiem, neriskēt ar savu veselību un dzīvību, kā arī nepaiet vienaldzīgi garām, ja redzat, ka bērni vai pusaudži slidinās pa nedrošo ledu – brīdiniet viņus par bīstamību, bet, ja pamanāt, ka cilvēki ir aizgājuši pārāk tālu no krasta un var rasties problēmas atgriezties atpakaļ, kā arī, ja cilvēks ir ielūzis ledū, nekavējoties zvaniet 112.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa