Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 8.janvāra plkst. 6.30 līdz 9.janvāra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 40 izsaukumus, no kuriem 17 bija uz ugunsgrēkiem un 17 uz glābšanas darbiem, bet seši no izsaukumiem bija maldinājumi.

Vakardien plkst. 8.16 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Daugavpils novadu, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka vienstāvu dzīvojamā māja deg pilnā platībā un tai ir iebrucis jumts. Ugunsgrēkā gāja bojā cilvēks. Plkst. 12.02 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 19.47 VUGD saņēma izsaukumu uz dzīvojamo māju Rīgā, kur bija redzami dūmi. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka daudzstāvu dzīvojamā mājā ar atklātu liesmu deg dzīvoklis. Pirms VUGD ierašanās no ēkas bija evakuējušies 15 cilvēki. Izmantojot autokāpnes un glābšanas maskas, ugunsdzēsēji glābēji no ēkas izglāba 19 cilvēkus, no kuriem četri bija cietuši un tika nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Plkst. 20.37 ugunsgrēks tika lokalizēts un tajā 35m2 platībā dega dzīvoklis. Veicot ugunsgrēka dzēšanas un cilvēku glābšanas darbus, cieta viens ugunsdzēsējs glābējs, kurš pēc mediķu apskates varēja turpināt darbu.  Plkst. 23.13 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts.

Naktī plkst. 00.58 tika saņemts izsaukums uz Jelgavas novada Valgundes pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies kūts ēkā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka koka kūts deg ar atklātu liesmu 200m2 platībā un tai ir daļēji iebrucis jumts. Ugunsdzēsēji glābēji no ēkas izglāba piecas cūkas. Plkst. 4.20 ugunsgrēks tika likvidēts.

Šorīt plkst. 6.08 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Stopiņu novadu, kur no divstāvu neapsaimniekotas mājas bija redzamas liesmas. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka divstāvu ēka deg ar atklātu liesmu pilnā platībā un tai iebrukušas jumta konstrukcijas. Plkst. 7.25 šo paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku izdevās lokalizēt un ēkas degšanas platība bija 450m2. Šobrīd ugunsdzēsēji glābēji turpina šī ugunsgrēka dzēšanas darbus.

VUGD pieredze liecina, ka traģiskas ugunsnelaimes var iepriekš novērst, ja vien savlaicīgi tiek ievērotas ugunsdrošības prasības un mājoklī uzstādīts dūmu detektors, kas par izcēlušos ugunsgrēku brīdina ar spalgu signālu. VUGD aicina neatlikt rūpes par savu un līdzcilvēku drošību un jau šodien uzstādīt mājoklī dūmu detektoru! 

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, sodrēji astoņu ēku dūmvados, bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, pastkastīte, elektrisks grīdas tīrāmais aparāts, riepas, divi koki, vieglā automašīna, ēkas jumta konstrukcija un kūts.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa