Jaunumi

 No 21. līdz 23. augustam Daugavpils novada Kalkūnes pagastā, Kalkūnes ielā 22, norisināsies Latvijas un Lietuvas operatīvo dienestu lauka mācības. Tajās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (turpmāk tekstā – NMPD), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (turpmāk tekstā – VUGD), Utenas apriņķa Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (Lietuva) un Utenas apriņķa Primārās veselības aprūpes centra (Lietuva) darbinieki Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā projekta* ietvaros pilnveidos savas prasmes un savstarpējo sadarbību ēku sagrūšanas gadījumos.

Mācību pirmajā dienā norisināsies teorētiskās apmācības, kurās tiks veikta instruktāža abu valstu glābšanas dienestu darbiniekiem par pareizu rīcību ārkārtas situācijās, tostarp ēku sagrūšanas gadījumos, ar daudz cietušajiem.

Mācību otrajā dienā, 22. augustā, no plkst. 10:00 šīs zināšanas tiks pielietotas praktiskās apmācībās, kur atbilstoši scenārijam norobežotā apmācību teritorijā tiks imitēts ēkas sagruvums ar vairākiem cietušajiem ar dažādām traumām. NMPD uzdevums sadarbībā ar Utenas apriņķa Primārās veselības aprūpes centru būs nodrošināt neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu cietušajiem negadījuma vietā, savukārt VUGD glābēji sadarbībā ar Utenas apriņķa Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem veiks glābšanas darbus.

Noslēdzoties mācību procesam, mācību trešajā dienā neatkarīgs eksperts analīzēs paveikto un vērtēs, kāda ir savstarpējā sadarbība starp Lietuvas un Latvijas glābšanas dienestiem, un kā to pilnveidot nākotnē.

Mācību laikā tiks arī filmēts un vēlāk veidots mācību videomateriāls, ko izmantot visu iesaistīto dienestu darbinieku apmācību procesā turpmāk, lai pilnveidotu zināšanas, nodrošinot palīdzību cietušajiem.

*Par projektu

Projekts “Sadarbības, kapacitātes stiprināšana un kopīga risku mazināšana Latvijas un Lietuvas medicīnas un glābšanas personālam ēku sagruvumu gadījumā” (saīsināti - ResCo), Nr. LLI-213, ir sagatavots Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. ietvaros. Projekta mērķis ir stiprināt pierobežas zonā Latvijas un Lietuvas dienestu sadarbību un efektivitāti palīdzības sniegšanā iedzīvotājiem ārkārtas situācijās, kā arī izglītot sabiedrību par drošu rīcību ārkārtas situācijās ēku sagrūšanas gadījumos.

Kopējās projekta izmaksas ir 556970, 46 eiro. Projekta līdzfinansējums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ir 473424, 89 eiro. Projekts uzsākts 2017. gada 1. aprīlī un tas jārealizē divu gadu laikā līdz 2019. gada 31. martam. 

Mediju ievērībai! Par iespēju iemūžināt operatīvo dienestu darbību praktisko mācību laikā Kalkūnes pagastā 22.augustā lūgums līdz 21.augusta plkst. 15:00 sazināties ar NMPD komunikācijas speciālisti Elīnu Jurēvicu (e-pasts: nmpd.gov.lvelina.jurevica; tel.nr. 28732965).

Sagatavoja: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests