Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 14.jūlija plkst. 6.30 līdz 16.jūlija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 117 izsaukumus – 39 uz ugunsgrēku dzēšanu un 60 uz glābšanas darbiem, bet 18 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Sestdien plkst. 15.02 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz izsaukumu Rīgā, kur no daudzdzīvokļi nama loga nāca liesmas. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, divstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī ar atklātu liesmu deg mēbeles un dzīvokļa siena 20m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotās ēkas evakuēja 10 cilvēkus un izglāba vienu cilvēku. Plkst. 18.07 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 18.05 VUGD saņēma izsaukumu Rīgā, kur daudzstāvu dzīvojamā ēkas loga nāca dūmi. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka daudzstāvu dzīvojamās mājas ēkas septītā stāva dzīvoklī deg uz ieslēgtas plīts bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens 0,1m2 platībā. Ar autokāpņu palīdzību pa logu iekļūstot piedūmotajā dzīvoklī, no tā tika izglābts cilvēks, kurš bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Plkst. 18.45 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 22.17 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz izsaukumu Daugavpilī, kur daudzdzīvokļu namā bija jūtama dūmu smaka. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka piecstāvu dzīvojamās mājas ceturtā stāva dzīvoklī uz plīts deg piededzis ēdiens 0,2m2 platībā. Ugunsgrēkā cieta viens cilvēks, kurš tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 22.42 ugunsgrēks tika likvidēts.

Svētdien plkst. 7.05 VUGD saņēma izsaukumu uz Jelgavas novada Platones pagastu, kur dega garāža divi šķūņi un siltumnīca kopumā 250m2 platībā. Plkst. 11.56 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 11.47 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz izsaukumu Bauskā, kur pa daudzdzīvokļu nama logu nāca dūmi. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka trīsstāvu dzīvojamās mājas otrā stāva dzīvoklī uz plīts deg piededzis ēdiens 0,5m2 platībā. Izmantojot izbīdāmās kāpnes, ugunsdzēsēji glābēji pa logu iekļuva piedūmotajā dzīvoklī uz izglāba vienu cilvēku, kurš bija cietis un nodeva NMPD mediķiem. Plkst. 12.12 ugunsgrēks tika likvidēts.

VUGD atgādina ievērot piesardzību, gatavojot vai sildot ēdienu, neatstāt ēdienu uz ieslēgtas plīts bez uzraudzības un uzstādīt mājokļos dūmu detektorus, kas ar spalgu skaņas signālu laikus pavēstīs par izveidojušos sadūmojumu.

Aizvadītajās diennaktīs ugunsdzēsēji glābēji steidzās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, elektroinstalācijas vadi, bez uzraudzības uz ieslēgtas plīts atstāts piededzis ēdiens, divas vieglās automašīnas, pirts starpstāvu pārsegums, garāža, šķūnis, pirts jumts un divas dārza māja.

Sestdien ugunsdzēsēji glābēji Daugavpils novadā no ūdenstilpes izcēla vienu noslīkušu cilvēku, bet svētdien vienu noslīkušu cilvēku izcēla no ūdenstilpes Brocēnu novadā. Savukārt Rīgā viens cilvēks, kurš slīka upē, tika izglābts un nodots NMPD mediķiem.

Palīdzot bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem dzīvniekiem, sestdien ugunsdzēsēji glābēji Inčukalna novadā, Saulkrastu novadā un divos gadījumos Rīgā nocēla no kokiem kaķus, kuri saviem spēkiem nespēja nokļūt zemē, bet Liepājā atbrīvoja žalūzijās sapinušos putnu. Savukārt svētdien Malienas ielā Rīgā atbrīvoja putni, kas bija iesprūdis starp ēkas paneļiem, Alūksnes novada Malienas pagastā izglāba divas grāvī iestigušas govis, Brīvības ielā Rīgā atbrīvoja ventilācijas šahtā iekļuvušu putnu, Carnikavas novadā atbrīvoja makšķerauklā sapinušos zivju gārni, Bet Jūrmalā izcēla kaķi, kurš bija iekritis kanalizācijas akā.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa