Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 28.aprīļa plkst. 6.30 līdz 2.maija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 276 izsaukumus – 140 uz ugunsgrēku dzēšanu un 84 uz glābšanas darbiem, bet 52 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Sestdien plkst. 11.20 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Brīvības gatvi Rīgā, kur  piecstāvu dzīvojamās mājas kāpņu telpā jūtams sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka pirmā stāva kāpņu telpā deg pastkastītes un atkritumi 4m2 platībā. No piedūmotās ēkas ugunsdzēsēji glābēji evakuēja 18 cilvēkus, bet vienu cilvēku ar glābšanas maskas palīdzību izglāba. Līdztekus izglābts arī suns. Ugunsgrēks likvidēts plkst. 12.18.

Plkst. 17.25 saņemts izsaukums uz Pampāļu ielu Rīgā, kur ugunsgrēks bija izcēlies divstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka dzīvojamās mājas pagraba stāvā deg sadzīves mantas 1m2 platībā. No piedūmotā dzīvokļa ugunsdzēsēji glābēji izglāba vienu cilvēku, kurš bija cietis un nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Plkst. 18.31 ugunsgrēks likvidēts.

Plkst. 22.00 VUGD saņēma izsaukumu uz Viļānu novada Viļānu pagastu, kur deg vienstāvu neapsaimniekota ēka. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg neapsaimniekotas ēkas jumts un tajā iekšā esošās riepas 250m2 platībā. Ugunsgrēkā cieta viens ugunsdzēsējs glābējs, kurš pēc NMPD mediķu apskates, varēja turpināt ugunsgrēka dzēšanas darbus. Plkst. 2.42 ugunsgrēks likvidēts.

Svētdien plkst. 11.24 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Tukuma novada Jaunsātu pagastu, kur deg divstāvu dzīvojamās mājas ārsiena. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka deg divstāvu dzīvojamās mājas ārsiena, šķūnis, kūts, traktora piekabe un salmu ruļļi 162m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no kūts evakuēti 40 mājlopi. Veicot ugunsgrēka dzēšanas darbus, ugunsgrēkā cieta viens ugunsdzēsējs glābējs, kurš tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 17.43 ugunsgrēks likvidēts.

Naktī uz pirmdienu plkst. 00.01 saņemts izsaukums uz Miera ielu Gulbenē, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ar atklātu liesmu deg dzīvojamā māja ar mansarda stāvu un šķūnis 320m2 platībā. Šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts plkst. 3.39.

Plkst. 1.38 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Smilšu ielu Ķegumā, kur ugunsgrēks bija izcēlies vienstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka pirmā stāva dzīvoklī deg virtuve un dzīvojamā istaba 30m2 platībā. No piedūmotās mājas ugunsdzēsēji glābēji izglāba 11 cilvēkus un vienu suni, līdztekus no ēkas evakuēti vēl seši cilvēki. Plkst. 5.06 šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts.

Pirmdien plkst. 19.47 saņemts izsaukums uz Brocēnu novada Cieceres pagastu, kur deg dārza māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka 10m2 platībā deg dārza māja. Ugunsgrēkā cieta viens cilvēks, kuru ugunsdzēsēji glābēji nodeva NMPD mediķiem. Plkst. 21.56 ugunsgrēks likvidēts.

Vakar plkst. 20.39 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Rēzeknes ielu Krāslavā, kur ugunsgrēks bija izcēlies vienstāvu ražošanas ēkā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka deg ražošanas ēkas jumts 80m2 platībā, ārsiena 80m2 platībā, skaidas 35m2 platībā, skaidu bunkura pārseguma konstrukcijas 5m2 platībā, skaidu novietnes sienu siltinājums 60m2 platībā. Veicot ugunsgrēka dzēšanas darbus, ugunsgrēkā cieta viens ugunsdzēsējs glābējs, kurš nodots NMPD mediķiem. Plkst. 00.56 ugunsgrēks likvidēts.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, sadzīves mantas, plastmasas priekšmets, koks, lapu kaudze, siena ruļļi, meža jaunaudze, elektrības vadi, elektrības stabs, veļas mašīna, garāža, dzīvokļa ārdurvis, durvju aile un sienas apdare, transformators, 12 vieglās automašīnas, traktors, saimniecības ēkas siena, divas neapsaimniekotas ēkas, divas pirtis, trīs šķūņi, ražošanas ēka, saimniecības ēka, neapsaimniekota ferma, dzīvojamā māja, sodrēji divu ēku dūmvados un septiņos gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Aizvadītajās brīvdienās reģistrēti 60 kūlas ugunsgrēki, ar kopējo degšanas platību vairāk nekā 30 hektāri! Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies Daugavpils novada Demenes pagastā un Rugāju novada Lazdukalna pagastā, kur pērnā zāle dega četru hektāru platībā, bet Krustpils novada Variešu pagastā pērnā zāle dega piecu hektāru platībā.

Aizvadītajās četrās diennaktīs no ūdenstilpēm izcelti pieci noslīkuši cilvēki – Sestdien Talsu novada Laucienes, Rundāles novada Svitenes pagastā, Daugavpils novada Dubnas pagastā, Brūkleņu ielā Mērsragā un Krāslavas novada Kalniešu pagastā. Visos gadījumos noslīkušie nodoti Valsts vai Pašvaldības policijas darbiniekiem.

Brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji vairākkārt steidzās palīgā bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem dzīvniekiem – Rīgā, Jaunmārupē, Stopiņu novadā un Strenču novadā no kokiem nocēla kaķus, bet Rīgā no koka nocēla iguānu, Baltinavas novadā un Rēzeknes novadā izcēla dubļos iestigušas govis, Garkalnes novadā un Ventspilī atbrīvoja ventilācijas šahtā iestrēgušus putnus, Rīgā izcēla bedrē iekritušu ezi, Daugavpilī ugunsdzēsēji glābēji notvēra čūsku, kas atradās dzīvojamās mājas pagalmā un nogādāja to mežā.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa