Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 7.aprīļa plkst. 6.30 līdz 9.aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 291 izsaukumu – 213 uz ugunsgrēku dzēšanu un 43 uz glābšanas darbiem, bet 35 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Sestdien plkst. 17.40 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Līduma ielu Rīgā, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka piecstāvu dzīvojamās mājas trešajā stāvā ar atklātu liesmu deg dzīvoklis 35m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās Valsts policijas (VP) darbinieki no ēkas evakuēja trīs cilvēkus. Ugunsdzēsēji glābēji no spēcīgi piedūmotās ēkas ar autokāpņu, izbīdāmo kāpņu un glābšanas masku palīdzību izglāba 18 cilvēkus, no kuriem četri bija cietuši un tika nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Ugunsgrēkā gāja bojā viens cilvēks. Plkst. 20.52 ugunsgrēks likvidēts.

Plkst. 23.41 VUGD steidzās uz Stirnu ielu Rīgā, kur piecstāvu dzīvojamā mājā bija jūtams sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka piektā stāva dzīvoklī deg mēbeles 5m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotā dzīvokļa izglāba vienu cilvēku, bet vēl vienu evakuēja. Abi cilvēki bija cietuši un tika nodoti NMPD mediķiem. Plkst. 00.52 ugunsgrēks likvidēts.

Svētdien plkst. 19.08 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Amālijas ielu Rīgā, kur dzīvojamā mājā bija jūtams sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā tika konstatēts, ka divstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī deg sadzīves mantas 3m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās saviem spēkiem no ēkas evakuējās viens cilvēks un ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotā dzīvokļa izglāba vienu  cilvēku. Abi cilvēki bija cietuši un tika nodoti NMPD mediķiem. Plkst. 19.48 ugunsgrēks likvidēts.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, dūmu svece, nepieskatīts ugunskurs, siena ruļļi, dzīvžogs, sadzīves mantas, krūmi, meža zemsedze, niedres, riepas, deviņas vieglās automašīnas, laiva, celtniecības vagons, lapsu būri, loga aile, ārdurvis, garāžas jumts un riepas, apkures katla telpa, priekštelpa, dzīvojamās mājas siena un griesti, dzīvojamās mājas ārsienas siltuma izolācija un blakus stāvošā plastmasas tualete, starpstāvu pārsegums, pirts siena, divas dārza mājas, viesu māja, četri šķūņi, neapsaimniekota ēka, sodrēji  dzīvojamās ēkas dūmvadā un deviņos gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Aizvadītajās brīvdienās reģistrēti 143 kūlas ugunsgrēki, ar kopējo degšanas platību vairāk nekā 195 hektāri! Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies:

50 hektāri – Daugavpils novada Tabores pagastā; 28 hektāri – Daugavpils novada Demenes pagastā; 20 hektāri – Birķeneļu ielā Daugavpilī.

Brīvdienās iespējams tieši kūlas degšanas rezultātā degušas arī vairākas ēkas – dārza māja, pirts, šķūnis. VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un tā var apdraudēt cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, kā arī tā rada būtisku kaitējumu dabai! VUGD aicina iedzīvotājus sakopt sev piederošās teritorijas bez kūlas dedzināšanas un gadījumos, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks – nekavējoties zvanīt VUGD uz tālruni 112.

Sestdien ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Līvānu novada Turku pagastu, kur mežā apmaldījies cilvēks. Notikuma vietā, sazinoties ar pazudošo pa mobilo tālruni, cilvēks tika atrasts un nodots VP darbiniekiem.

Svētdien Krustpils novada Krustpils pagastā no ūdenstilpes tika izcelts noslīcis cilvēks un nodots VP darbiniekiem.

Palīdzot nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, sestdien ugunsdzēsēji glābēji Maskavas ielā Rīgā atbrīvoja ventilācijas šahtā iestrēgušu putnu, Daugavas ielā Pļaviņās ugunsdzēsēji glābēji krastā nogādāja stirnu, kas atradās uz ledus gabala, bet svētdien Jaunciema gatvē Rīgā no koka nocēla kaķi.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa