Jaunumi

Aizvadītajās Lieldienu brīvdienās, laika posmā no šī gada 30.marta plkst. 6.30 līdz 3.aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 134 izsaukumus – 51 uz ugunsgrēku dzēšanu un 50 uz glābšanas darbiem, bet 33 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Lielajā Piektdienā plkst. 16.02 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Grobiņas novada Grobiņas pagastu, kur trīsstāvu dzīvojamā mājā bija jūtams sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka trešā stāva dzīvokļa virtuvē dega fritēšanas katls 2m2 platībā. Nodzēšot ugunsgrēku saviem spēkiem, ugunsgrēkā cieta viens cilvēks, kurš nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem.

Plkst. 21.28 tika saņemts izsaukums uz Liepu ielu Kuldīgā, kur ugunsgrēks bija izcēlies vienstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg dzīvojamās mājas istaba un sadzīves mantas 16m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas saviem spēkiem evakuējās viens cilvēks, kurš bija cietis un tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 00.26 ugunsgrēks likvidēts.

Sestdienā plkst. 14.13 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Maskavas ielu Rīgā, kur ugunsgrēks bija izcēlies piecstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka otrā stāva dzīvoklī deg istaba 20m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas saviem spēkiem evakuējās viens cilvēks, kurš bija cietis un tika nodots NMPD mediķiem. Līdztekus no ēkas trešā stāva ugunsdzēsēji glābēji evakuēja divus cilvēkus, bet no piedūmotās ēkas ceturtā stāva ar autokāpņu palīdzību izglāba vienu cilvēku. Plkst. 15.47 ugunsgrēks likvidēts.

Plkst. 15.32 VUGD saņēma izsaukumu uz Kreimeņu ielu Rīgā, kur dzīvojamā mājā bija jūtams sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka piecstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī deg sadzīves mantas 1m2 platībā. No piedūmotā dzīvokļa ugunsdzēsēji glābēji evakuēja vienu cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 16.08 ugunsgrēks likvidēts.

Otrajās Lieldienās plkst. 12.50 tika saņemts izsaukums uz Parka ielu Cesvainē, kur ugunsgrēks bija izcēlies šķūnī. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ar atklātu liesmu deg šķūnis 175m2 platībā un tajā iekšā atrodas malka 20m3. Plkst. 19.55 šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, siena ruļļi, zari, koki, pērnā zāle, papīri, elektrības rozete, elektrības vadi, elektrības skaitītājs, elektrības stabs, elektrības instalācija, dūmu svece, riepas, paklājs, mēbeles, sadzīves priekšmeti, piecas vieglās automašīnas, kravas automašīna, starpstāvu pārsegums, jumta pārsegums, grīda, starpsiena, angāra durvis un skaidu kaudze, pirts siena, saimniecības ēkas ārsiena un koka nojume, šķūnis, trīs pirtis, dārza māja, divas neapsaimniekotas ēkas, sodrēji 12 dzīvojamo ēku dūmvados un piecos gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Pirmajās Lieldienās ap plkst. 12.30 Hipokrāta ielā Rīgā ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama kādam cilvēkam, kurš atradās uz ledus. Ar glābšanas dēļa palīdzību ugunsdzēsēji glābēji cilvēku nogādāja krastā.

Palīdzot nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, piektdien ugunsdzēsēji glābēji Rīgā un Skrundas novadā no kokiem nocēla kaķus, sestdien Rīgā ugunsdzēsēji glābēji notvēra un palaida brīvībā dzīvojamās mājas kāpņu telpā ielidojušu sikspārni, bet Jelgavā atbrīvoja ventilācijas šahtā iekritušu papagaili un nodeva to saimniekiem, savukārt svētdien Jelgavā ugunsdzēsēji glābēji atbrīvoja tīklā sapinušos stirnu, bet pirmdien ugunsdzēsēji glābēji atbrīvoja makšķerauklā sapinušos vārnu.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa