Jaunumi

Otrdien, 20. februārī, Ministru kabinets atbalstīja Grozījumus Ministru kabineta 1999. gada 31. augusta noteikumos Nr. 304 "Noteikumi par operatīvajiem transportlīdzekļiem". Līdz ar to Iekšlietu ministrijas padotībā esošajās iestādēs un Ieslodzījuma vietu pārvaldē par operatīvā transportlīdzekļa vadītāju drīkstēs būt persona, kurai ir atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, tādējādi atceļot prasību pēc iepriekšējā stāža.

Praksē pierādījies, ka līdzšinējos noteikumos paredzētais attiecīgais gadu stāžs negarantē to, ka persona šajā laika posmā faktiski ir vadījusi attiecīgās kategorijas transportlīdzekli. Stāžs šo noteikumu izpratnē nozīmē to, cik ilgi amatpersonai ir tiesības vadīt noteiktas kategorijas transportlīdzekli, taču ne to, ka amatpersona ir papildinājusi un nostiprinājusi savas zināšanas ar mērķi perspektīvā tās pielietot, vadot operatīvo transportlīdzekli.

Operatīvā transportlīdzekļa vadīšanai nepieciešamās prasmes iekšlietu dienestos tiek nodrošinātas speciālās izglītības programmās, piemēram, Valsts policijas koledžā speciālās apmācības programmās tiek nostiprinātas teorētiskās zināšanas un paplašināta praktiskā apmācība operatīvo transportlīdzekļu vadīšana dažādās situācijās un apstākļos. Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, papildus Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas apmācības programmām, savus darbiniekus nosūta uz autovadītāja praktisko iemaņu paaugstināšanas kursiem.

Grozījumi nepieciešami, jo pietiekami lielam skaitam Valsts policijas amatpersonu ir A un B kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, bet nav operatīvā transportlīdzekļa vadīšanai nepieciešamā trīs gadu vadītāja stāža, savukārt VUGD amatpersonām ir C kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, bet nav operatīvā transportlīdzekļa vadīšanai nepieciešamā stāža.

Sagatavoja: Iekšlietu ministrija