Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 16.janvāra plkst. 6.30 līdz 17.janvāra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 52 izsaukumus – 31 uz ugunsgrēku dzēšanu un 17 uz glābšanas darbiem, bet četri no izsaukumiem bija maldinājumi. 

Vakar plkst. 8.27 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Amatas novada Nītaures pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies divstāvu ēkā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ēkas otrajā stāvā dega sadzīves mantas 1m2 platībā. Mēģinot nodzēst ugunsgrēku saviem spēkiem, cieta divi cilvēki, kuri tika nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem.

Plkst. 14.08 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Mālpils novada Sidgundu, kur ugunsgrēks bija izcēlies divustāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka dzīvojamās mājas pirmajā stāvā deg dzīvoklis 35m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no ēkas evakuēja četrus cilvēkus, no kuriem viens bija cietis un tika nodots NMPD mediķiem. Šajā ugunsgrēkā gāja bojā viens cilvēks. Plkst. 16.35 ugunsgrēks tika likvidēts.

Šonakt plkst. 00.50 VUGD saņēma izsaukumu uz Jātnieku ielu Daugavpilī, kur ugunsgrēks bija izcēlies sešstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka dzīvojamās mājas pirmajā stāvā deg dzīvokļa gaitenis 15m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no ēkas evakuēja 13 cilvēkus, bet viens cilvēks ugunsgrēkā gāja bojā. Veicot ugunsgrēka dzēšanas darbus, traumu guva ugunsdzēsējs glābējs. Kurš tika nodots NMPD mediķiem apskatei. Ugunsgrēks likvidēts plkst. 2.16.

Plkst. 3.00 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Mālu ielu Rīgā, kur deg dārza māja. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka dārza māja deg ar atklātu liesmu 20m2 platībā. Ugunsgrēkā gāja bojā divi cilvēki. Plkst. 3.42 ugunsgrēks tika likvidēts.

Diemžēl traģiski ugunsgrēki ar cietušajiem un bojāgājušajiem ir VUGD ikdiena, tomēr vēršam līdzcilvēku uzmanību, ka lielu daļu no traģiskajām varēja novērst, ja cilvēki rīkotos atbildīgi un ievērotu elementāras ugunsdrošības prasības, kā piemēram, nesmēķētu gultā, pie krāsns nenovietotu degtspējīgus priekšmetus vai mēbeles, nelietotu bojātas krāsnis un savos mājokļos ierīkotu dūmu detektorus. Pēdējo dienu laikā ugunsnelaimēs zaudētas jau septiņu cilvēku dzīvības! Aicinām ikvienu īpaši piedomāt un parūpēties par savu un līdzcilvēku drošību, neaizmirstot par ugunsdrošību. Piemēram, šobrīd, kad ārpus telpām pieturās salīdzinoši liels aukstums, VUGD aicina nepārkurināt krāsnis un uzmanīgi apieties ar elektriskajām sildierīcēm.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, malka pie plīts, dīvāns, elektrības rozete, sadales skapis, vieglā automašīna, siena un durvis, griestu pārsegums, pirts jumts, saimniecības ēkas jumts, neapsaimniekota kūts, saimniecības ēka, dzīvojamā māja, sodrēji 11 ēku dūmvados un bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Palīdzot nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, vakar ugunsdzēsēji Uliha ielā Liepājā no divstāvu ēkas jumta nocēla kaķi, Augusta Deglava ielā Rīgā palaida brīvībā putnu, kurš bija ielidojis desmitā stāva lodžijā un nespēja no tās izkļūt laukā, bet Centrāltirgus ielā Rīgā glābēji no ledus nocēla ievainotu kaiju un nogādāja veterinārajā klīnikā.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa