Jaunumi

Ik gadu 11.februārī visā Eiropas Savienībā (ES) tiek atzīmēta vienotā ārkārtas palīdzības izsaukumu numura 112 diena. Šīs dienas mērķis ir veicināt sabiedrības informētību par to, ka, zvanot uz tālruni 112, iespējams saņemt operatīvo dienestu palīdzību visās ES valstīs.

Šoreiz 112 dienas ietvaros Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonas informēs vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu audzēkņus. Kā arī informatīvi plakāti par vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru nosūtīti Latvijā studējošajiem ārzemju studentiem un pašvaldībām izvietošanai tūrisma informācijas centros. Līdztekus informatīvie materiāli un videoklipi par tālruņa numuru 112 tiks izvietoti VAS  “Starptautiskā lidosta “Rīga”” un AS “Latvijas dzelzceļš” telpās.

Arī šogad VUGD pateiksies tiem centrālajiem un reģionālajiem plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kuri aizvadītajā gadā regulāri atspoguļoja dienesta darbu, popularizēja tālruņa numuru 112 un izglītoja iedzīvotājus par drošības jautājumiem. Ar VUGD Goda rakstu tiks apbalvoti un saņems drošu dāvanu – dūmu detektoru, šādi plašsaziņas līdzekļu pārstāvji:

-       “Rīga TV24” Ziņu dienesta kolektīvs;

-       laikraksta “Ziemeļlatvija” kolektīvs;

-       “Vecumnieku Novada ziņas” redaktore Žanna Zālīte;

-       Pirmā Baltijas kanāla korespondente Liepājā Liba Mellere;

-       laikraksta “Сейчас” un portāla grani.lv žurnālists Igors Ameļka.

 

Lai palielinātu ceļotāju drošību un nepieciešamības gadījumā cilvēkiem būtu vienkāršāk izsaukt vajadzīgo dienestu, 1991.gadā tika izveidots Eiropas vienotais ārkārtas palīdzības izsaukumu numurs 112. Latvijā vienotais ārkārtas palīdzības izsaukumu numurs 112 darbojas jau 19 gadus.

2014.gadā publiskotā Eirobarometra dati liecina, ka ārkārtas situācijās, kad nepieciešama ugunsdzēsēju glābēju, mediķu vai policijas palīdzība, 82% Latvijas iedzīvotāju zvanītu tieši uz tālruņa numuru 112, bet tikai 47% no apjautātajiem ir informēti, ka arī citās ES valstīs palīdzību var saņemt zvanot uz šo numuru.

 

Aicinām sekot līdzi vienotā ārkārtas palīdzības izsaukumu numura 112 dienas aktivitātēm šeit:

Twitter.com/@ugunsdzeseji

Facebook.com/Latvianfirefighters

 

Informatīvos materiālus par tālruņa numuru 112 varat izdrukāt šeit.

Sagatavoja: Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa